Най-после: Циципас пречупи Агут и се поздрави с дебютна титла на трева в кариерата си!

от в 18:10 на 25.06.2022
Мартин Петков

Стефанос Циципас изпитваше сериозни трудности при старта на тревния сезон, като се представи далеч от нужното равнище и след по само два изиграни мача напусна турнирите в Щутгарт и Хале. Гъркът през тази седмица участва на турнира в Майорка, който се явява генерална репетиция преди започващия в понеделник Уимбълдън, като позитивните знаци в играта на световния номер 6 са повече от видни и той надгради значително във всички аспекти, достигайки дебютен финал на зелената настилка, в който през днешния ден срещна местния любимец и бивш полуфиналист от третата ,,мейджър" надпревара за годината Роберто Баутиста Агут.

Сблъсъкът протече под далеч не толкова характерните продължителни разигравания за тревата, което до голяма степен бе повлияно и от доста изтъркания корт в курортния град, а това само по себе си караше Циципас да се чувства значително по-уверен в способностите си, предвид силните му изяви на по-бавните настилки, дори след като на два пъти в мача пропиля ключов пробив аванс, преди в крайна сметка да демонстрира присъщия му характер на тенисист от такова високо ниво, за да надвие испанеца след много драма и сериозна битка с 6:4 3:6 7:6(2) и да се поздрави с първа титла на трева в кариерата си, като вече има регистрирано отличие на всички възможни настилки.

Гъркът стартира повече от ударно двубоя, като доминираше по всички показатели на корта и не даваше никакви шансове на противника, за да може след малко над четвърт час игра да узакони преимуществото си с два пробива и 4:0 в своя полза. Не след дълго двойна грешка и други две неточности от наглед безобидна позиция помрачиха до момента безпогрешното представяне на елина и той позволи на световния номер 19 да се завърне в мача, връщайки единия брейк пасив. Циципас все пак запази спокойствие и не се повлия от редуцирането на аванса му, като чрез поредица безупречни сервиси измъкна последвалото си подаване от 0:30, което му вдъхна нужната увереност и броени минути по-късно записа откриващия сет на сметката си.

Втората част имаше рутинно начало за гърка, който биваше сериозно облагодетелстван от грешките на домакинския представител и използва предимството си, за да реализира пробив, доближавайки се максимално до трофея при сет аванс и 3:1. Агут, разбрал, че няма какво повече да губи в срещата, бе напуснат напълно от напрежението, което му позволи да разкрие потенциала си на тревата и изпращаше неспасяеми удари по посока другата страна на мрежата, като шокира фаворита и спечели пет безответни гейма, за да изравни общия резултат в сблъсъка под бурните аплодисменти на своите сънародници по трибуните.

Сервиращите съумяха да стартират подобаващо решителния сет и взеха откриващите си подавания, преди в четвъртия гейм световният номер 6 да осъществи своебразен обрат при начален удар на испанеца, като достигна брейкбол, който оползтвори след крайно драматични мигове в близост до мрежата, когато форхендът му намери ,,филето" и попадна в корта за ужас на Агут и феновете по трибуните, поради което разочарованието на лицето на местния любимец нямаше как да бъде скрито - 3:1. В идните моменти от сблъсъка балканецът пое контрола над случващото се и дори разполагаше с нов брейкбол, който обаче пропиля, с което даде нови сили на испанеца да се бори, а той носен на криле от публиката се превърна в стена на основната линия и пробив авансът на елина остана в историята, докато на нас ни предстоеше да видим възможно най-драматичния начин за излъчване на шампиона - тайбрек. Именно в дългия гейм Циципас се представи на върха на възможностите си, като реализира два мини пробива и бе безпогрешен при ключовите моменти, оползтворявайки шампионската си точка чрез ретур-аут на Агут, за да се поздрави с триумф в Майорка, който е първи негов на тревни кортове.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Най-после: Циципас пречупи Агут и се поздрави с дебютна титла на трева в кариерата си! Мартин Петков
Теми:  
atp | майорка | роберто баутиста агут | стефанос циципас | трева

Коментари





Следвайте ни в Facebook