Най-после добри новини: Тийм записа първа ATP победа за сезона и ще срещне друг бивш тoп 10 играч

от в 18:46 на 01.04.2024
Калоян Соколов

Доминик Тийм най-после записа първата си победата от началото на сезона и това не е първоаприлска шега! Кариерата на австриеца се намира в много тежък период, като само преди по-малко от две седмици го видяхме да регистрира поредно ранно отпадане в Чаланджър Тура, а по-тревожното беше, че Доминатора спечели само три гейма в срещата си със световния номер 210 - Лукас Ноймайер. Оказа се, че Тийм страда от същата травма в областта на китката, която го извади за близо година от кортовете между лятото на 2021-ва и пролетта на 2022-ра. Новината беше съобщена от самия бивш номер три, който сподели как е облекчил тренировъчния си процес и таи надежди да се завърне на ATP 250 турнира в португалския град Ещорил.

В крайна сметка австриецът наистина се завърна за въпросния турнир и днес сложи край на своята суша през 2024-та, записвайки дебютен успех на ниво ATP, след като се справи със съпротивата на германеца Максимилиан Мартерер с 6:1 6:7(3) 6:4 и в следващия кръг го очаква да премери сили с "щастливия губещ" Ришар Гаске, което определено се очертава да бъде една страхотна битка на едноръките бекхенди.

Ние пък можем само да се надяваме, че въпросният физически проблем не е просто временно отстранен и Тийм наистина ще бъде пълноценен участник в турнирите от ATP Тура, защото той вече изрази своите намерения да се откаже от професионалния тенис, ако продължи да не може да отлепи от крайните места на световния топ 100.

Срещата започна по мечтан начин за бившия шампион от ATP финалите, който веднага реализира пробив, а впоследствие се измъкна от 0:40, за да затвърди предимството. Серията на световния номер 91 не спря дотук и скоро предимството му достигна резултат от 4:0, а Мартерер имаше сили единствено да запише дебютен гейм в актива си, след което инкасира още един пробив и предаде откриващия сет.

Втората част предложи далеч повече битка, като германецът пръв реализира брейк и използваше всеки един шанс да потърси направата на завършваш удар. Тийм обаче не се отказа и започна да вкарва марковия си бекхенд по правата в действие, което му позволи да достигне до паритет и да вкара сета в тайбрек. Там Мартерер изглеждаше много по-солиден от своя съперник, влизайки в поредица от 4 поредно спечелени точки и заслужено вкара срещата в решителна част.

В нея левичарят се пропука още в първия гейм, но веднага реализира рибрейк и всичко започна отначало. Все пак австриецът демонстрира своя по-голям опит и класа, за да пробие отново в шестия гейм и скоро сложи точка на спора в двубоя.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Най-после добри новини: Тийм записа първа ATP победа за сезона и ще срещне друг бивш тoп 10 играч Калоян Соколов
Теми:  
доминик тийм | ещорил | Максимилиан Мартерер | Обзори | ришар гаске

Коментари





Следвайте ни в Facebook