Най-великата с причина: Серина развенча световната №2 и удължи кариерата си на US Open!

от в 04:43 на 01.09.2022
Мартин Петков

Серина Уилямс неизменно в последните над 20 години се утвърди като емблемата на световния женския тенис и няма да е пресилено, ако кажем, че се превърна в най-великата спортистка стъпвала на корта. 23-кратната шампионка от Шлема се завърна в игра през този сезон след 12-месечна пауза по време на Уимбълдън, като с настъпването на ежегодното турне в родината ѝ американката оповести посредством колаборация със списание "Vogue", че след края на тазгодишния US Open, откъдето датират шест от ,,мейджър" трофеите ѝ, ще се сбогува с професионалния спорт.

В хода на подготвителните надпревари бившата номер едно не впечатли особено с представянето си, но за сметка на това демонстрира високо равнище на старта на Откритото първенство на САЩ и отложи отказването си. Уилямс още при втория си мач в Ню Йорк трябваше да премери сили със световната номер 2 Анет Контавейт, като сблъсъкът помежду им се превърна в спиращ дъха трилър, за което помогна и невероятната публика, а 40-годишната американка зарадва милионите си фенове по света, триумфирайки след 2 часа и 29 минути на корта - 7:6(4) 2:6 6:2. По този начин "Последният танц" за легендата продължава и в третия етап на състезанието тя ще срещне Айла Томлянович.

Серина потегли значително по-добре в двубоя за радост на всички по трибуните и ударите ѝ често се превръщаха в уинъри, като достигна и шансове за брейк, но те бяха спасени от вездесъщия сервис на световната номер две. Американката впоследствие преодоля брейкбол на съперничката и на свой ред достигна нови такива, когато окрилена от всичките си фенове напомни за върховите си дни в кариерата, като се възползва от безпощадния си форхенд, но в крайна сметка остана безсилна срещу началния удар на естонката и изпусна да пробие в 12-минутното подаване.

40-годишната легенда на спорта дочака своя шанс в деветия гейм и облагодетелствана от грешките на Контавейт реализира брейк, който ѝ предостави възможност да сервира за спечелване на частта, ала втората в света побърза да докаже на какво е способна и под натиска ѝ, местната любимка направи двойна грешка и инкасира рибрейк, за да станем свидетели на тайбрек. В него двете състезателки разчитаха на първото си подаване и вървяха ръка за ръка до почивката, след която Уилямс изпълни зашеметяващ ретур, донесъл ѝ минипробив, който се оказа предостатъчен на 23-кратната шампионка от Шлема с директна точка от сервис да се поздрави с успех в откриващия сет, вдигайки целия ,,Артър Аш Стейдиъм" на крака, заедно с хората в щаба си, в който фигурират имена като сестра ѝ Винъс, Рене Стъбс и легендата на голфа Тайгър Уудс.

Във втората част интензитетът в представянето на Серина видимо намаля, което изглеждаше напълно логично предвид възрастта на американката, което предостави удобна възможност на естонката да атакува и тя го направи, като реализира осем уинъри в първите три гейма, откъсвайки се с два пробива аванс - 3:0. Бившата победителка в турнира отреагира подобаващо на случващото се и своебразно обстреля полето на естонката, като редуцира пасива с рибрейк, ала броени минути по-късно по драматичен начин изгуби сервис гейма си от положение 40:0 и силите ѝ в оставащите мигове стигнаха колкото да спечели още веднъж подаването си, преди Контавейт, която записа 13 печеливши удари срещу едва три грешки в сета, да възстанови равенството в общия резултат.

При старта на третата част Серина с изявите си на корта демонстрира, че е запазила достатъчно голям енергиен запас да се бори за победата и дори все по-често излизаше в ролята на победител при по-дългите разигравания. Втората поставена сериозно се изнерви под непрестанните викове за местната любимка от страна на публиката и в гнева си допусна серия от неточности, което изведе американката с пробив напред. 23-кратната шампионка от Шлема сервираше за затвърждаване на предимството си, но подобно на по-рано в мача се пречупи под напора на съперничката и предаде началния си удар от ситуация 40:0.

Легендата на спорта обаче не пропусна да напомни за най-славните си моменти на корта и своебразно извоюва нов пробив посредством редица първокласни изпълнения в размените от основната линия, който затвърди безпроблемно и на практика докосваше крайния успех - 4:1. Преломният момент в срещата дойде при сервис на Уилямс в седмия гейм, когато американката се довери изцяло на началния си удар, за да отрази възможност за връщане на брейка ѝ, преди в идните минути с невероятен ретур да ознаменува великолепната си победа още в подаването на Контавейт!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Най-великата с причина: Серина развенча световната №2 и удължи кариерата си на US Open! Мартин Петков
Теми:  
us open | wta | анет контавейт | серина уилямс | спортни легенди

Коментари





Следвайте ни в Facebook