Не може да бъде спряна: Жабер оцеля в нова драма и ще спори за трофея в Рим!

от в 21:59 на 14.05.2022
Калоян Соколов

Онс Жабер изживява най-добрите дни в своята тенис кариера, а вероятно и в живота си. През миналата седмица тунизийката се превърна в първата жена от арабски произход, която печели титла от категорията WTA 1000, триумфирайки на надпреварата в Мадрид. Жабер обаче не спря дотук и удължи серията си на 10 поредни победи, за да достигне до полуфиналите в Рим. Днес обаче изглеждаше, че най-после световната номер 7 ще бъде надиграна и Дария Касаткина се доближи на само една точка от победата, но не можа да довърши започнатото и арабката се наложи с крайното 6:4 1:6 7:5.

Любопитна подробност е как през вчерашния ден Мария Сакари също имаше възможност да сервира за победата срещу шампионката от испанската столица, ала явно арабската състезателка в момента прелива от самочувствие и неизменно намира път към успеха. Утре пък Жабер ще трябва да премери сили с единствената тенисистка, на която би могла да завижда по брой последователно спечели мачове. Става въпрос за световната номер една Ига Швьонтек, чиято невероятна игра я изведе до 27 поредни успеха и при нов триумф, то тя би могла да изпревари рекорда на Серина Уилямс по най-дълга серия без загуби на ниво WTA.

Срещата между Жабер и Касакина започна с размяна на ранни пробиви, но рускинята категорично беше по-стабилната от двете и заслужено поведе с 3:1. Непоставената състезателка контрираше отлично от форхенд страната и беше подготвена за непрестанните къси топки на нейната съперничка. Все пак фаворитката бързо намери начин да се завърне в двубоя и атакуваше константно изключително бавните сервиси на Касаткина, които често дори не достигаха трицифрено измерение на скоростта си в километри. Всичко това помогна на тунизийката да спечели пет от следващите шест гейма и така поведе в отделните сетове.

Втората част протече доста странно, тъй като деветата поставена на практика не показа никаква заинтересованост към развитието на сблъсъка и пресилваше всяко едно свое изпълнение. Касаткина не правеше нищо специално, а просто изчакваше неспиращите неточности от другата страна на мрежата и имахме паритет в общия резултат само около 20 минути по-късно.

Третият се протече под пълната диктовка на Жабер, но рускинята не спираше да отразява точките за пробив, пред които беше изправена. Тези обстоятелства поизнервиха световната номер седем и тя заигра с огромна доза риск, като този ход се оказа успешен и тя проби от осмия си опит, излизайки напред с 4:1 гейма. Тогава дойде ред за пореден обрат в мача и рускинята получи шанс да сервира за успеха при 5:4 в нейна полза, ала не издържа на напрежението и Онс Жабер се поздрави с още една изключително драматична победа.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Не може да бъде спряна: Жабер оцеля в нова драма и ще спори за трофея в Рим! Калоян Соколов
Теми:  
wta | дария касаткина | Обзори | онс жабер | рим

Коментари





Следвайте ни в Facebook