Немска машина с руско гориво

от в 11:13 на 23.11.2018
Георги Христов

Саша е роден в Хамбург. Той е етнически руснак и никога не е живял в Русия. Висок е 198 сантиметра и също е син на Саша. Неговият баща е чедо на Съветския съюз, но успява да мине желязната стена в посока Германия.

Майката също е тенис учител след преместването си от Русия в Хамбург през 1991 година. "Бях едва на 1 година, когато тичах из целия апартамент, гонейки с ракета една топка. Това принуди нашите да ме водят на корта. Като станах на 5, започнах да играя всеки ден по половин или един час. Родителите ми работеха в един клуб и свършваха късно работа. Често ги карах да поиграят с мен, макар да беше 7-8 часа", спомня си германецът.

В началото той играел и футбол, и хокей на трева. Когато станал на 12, обаче трябвало да избере един спорт. Бързият му прогрес показва, че изборът му е бил правилен.

Детството на Александър всъщност е минало по турнирите на АТР и в следване на изявите на брат му, който през 2009 г. стига до номер 45 в света. В тийнейджърските си години той често е спаринг партньор на Миша. Благодарение на батко си Саша добива представа за възможните възходи и падения в кариерата си за следващите 10 години.

"Подкрепяме се един друг много. Миша ми помага много, откакто станах професионалист. Той е профи от много време, така че може да ми дава съвети и информация за противниците ми", споделя Александър. Младежът показва доста зряло мислене въпреки успехите си напоследък. Това отново до голяма степен се дължи на антуража му, който не му позволява да "литне високо в небесата". "Те ми помагат да остана здраво стъпил на земята. Казват ми кое е добро, кое не. Без тях баща ми и брат ми, нямаше да съм там, където съм. Хубаво е да ме забелязват, но всички знаем, че имам още много работа пред мен, преди да стигна върха на възможностите си", признава Саша.

Най-голямото предизвикателство пред него е постоянството. Успее ли да го задържи, ще стане номер 1. При Зверев големият проблем са волетата. Доста често германецът не преценява кога да излезе на мрежата или когато го направи, бърка наглед лесни топки. Брат му Миша се е заел именно с тази цел - да научи малкия как да се справя с подобни казуси. Следващият проблем за Саша ще е чисто психологически. Вече никой не го приема като тийнейджъра, който хапе звездите. Напротив - той е един от тесния кръг на фаворитите за всеки турнир. Но дори и да се провали в определен момент, е ясно едно - Саша Зверев е бъдещето на тениса.

Александър Зверев е ревностен фен на баскетболния "Маями Хийт". От дете обича този спорт. А понеже има имение във Флорида, местната гордост в играта с оранжевата топка му се превърна в страст. Зверев обича сам да играе често баскетбол и дори признава, че ако не е бил тенисът, с неговия огромен ръст е щял да стреля в коша. В Маями едно от задължителните развлечения за звездите е голфът. И неслучайно Зверев влиза в дебрите на още един спорт с топка.

Зверев блести като бижу и върви уверено към върха... и то само на 21 години. Но как се представяха големите на неговата възраст - Роджър Федерер и Рафаел Надал? Към момента има 10 титли на своята сметка - три от които са от сериите Мастърс 1000.

Активът му е от 175 победи и 89 загуби (66,3%), а най-високата му позиция в ранглистата е номер 3. Ето и къде бяха другите големи по това време от кариерата си: Роджър Федерер - 6 титли (1 Мастърс); 178 победи и 97 загуби (64,7%); най-висока позиция - номер 4; Рафаел Надал - 23 титли (9 Мастърса); 254 победи и 66 загуби (79,4%); най-висока позиция - номер 2.

Димитър Пенев, "Стандарт"


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Немска машина с руско гориво Георги Христов
Теми:  
александър зверев | тенис | тенис бг | тенис блог | тенис новини | тенис статии

Коментари





Следвайте ни в Facebook