Неочаквани проблеми: Джокович се вкара в драма срещу 279-ия, но още мечтае за 8-та на Уимбълдън

от в 18:35 на 04.07.2024
Георги Димитров

Новак Джокович продължава успешно похода си към 8-ма титла от Уимбълдън и общо 25-та от Големия шлем, след победа с 3-1 над представителя на домакините Джейкъб Фърнли. 22-годишният британец определено очарова местната публика с представянето си и накара сърбина да положи повече усилия, отколкото му се е искало. Самият Джокович не си спести суперлативите и похвали няколко пъти съперника си в интервюто, което даде след победата си с 6-3 6-4 5-7 7-5 за 3 часа и 4 минути прекарани на корта.

Още в началото на мача Фърнли стоеше добре на корта и печелеше комфортно сервис геймовете си. Сърбинът търпеливо дочака шанса си и се възползва от единствената точка за пробив, до която стигна, а това се оказа достатъчно за Джокович да спечели първия сет с 6-3.

Класата на 37-годишния сърбин му помогна да повтори събитията и във втория сет, където сценарият бе много идентичен. Двамата отново играеха равностойно, но Джокович намери начин да пробие в 7-мия гейм и този пробив отново бе достатъчен за 6-4 в полза на поставения под номер 2 тенисист.

Мачът можеше да приключи сравнително по-бързо, след като Новак поведе с пробив и в 3-тия сет и беше само на няколко гейма от 3-сетова победа, но британецът искаше да остане още на корта и започна да се отпуска и да рискува повече. Той намери начин да върне пробива веднага, а впоследствие отрази нови точки за пробив в последователни геймове. Джокович определено искаше мача да приключи по-бързо и той да съхрани силите си, само че Фърнли шокира всички, след като в гейм номер 12 спечели 4 поредни точки на ретур и открадна 3-тия сет с резултат 7-5.

Публиката застана плътно зад своя представител и му вдъхна още повече кураж, а Фърнли започна да мечтае за нещо велико. Мечтите му можеха да се доближат с една крачка по-близо, след като британецът си извоюва две точки за пробив в 4-тия сет, но прекаленото му желание за бърза развръзка му изигра лоша шега и той допусна две непредизвикани грешки. Така Джокович задържа равенството, а в гейм номер 11 Фърнли направи кошмарна двойна грешка, с която предаде подаването си и даде възможност на Джокович да сервира за мача. Опитният сърбин не трепна и затвори 4-тия сет със 7-5, но определено можем само да похвалим младия британец, за хвърлените усилия.

Следващото препятствие по пътя към титлата пред Джокович е намиращият се на 47-мо място Алексей Попирин, който победи Томас Мартин Ечевери в 5 сета.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Неочаквани проблеми: Джокович се вкара в драма срещу 279-ия, но още мечтае за 8-та на Уимбълдън Георги Димитров
Теми:  
новак джокович | Обзори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook