Неочаквано, но напълно заслужено: Непоставена украинка е първата финалистка на турнира в Рим!

от в 20:10 на 19.05.2023
Калоян Соколов

Анхелина Калинина достигна до своя дебютен финал на ниво WTA 1000. Украинката не беше слагана сред фаворитките за титлата в италианската столица, но напълно заслужи мястото си в решителния сблъсък за титлата, след като като по-рано през седмицата спечели най-дългия двубой в WTA Тура през сезона, надигравайки Беатриз Хадад Мая в близо 4-часово зрелище.

Изглежда обаче световната номер 47 е останала достатъчно свежа, за да постигне още една изключително престижна победа в Рим, а именно такава над 11-ата поставена Вероник Кудерметова - 7:5 5:7 6:2. Така непоставената състезателка ще очаква да се изправи в съботния ден срещу една измежду Елена Рибакина и Йелена Остапенко, които малко по-късно ще премерят сили във втория полуфинал за деня.

Началото беше много трудно за Калинина, която трябваше да спасява цели осем точки за пробив в откриващите си три сервис гейма, но се справи успешно с тази задача и на свой ред нанесе удар, за да се откъсне напред с 5:3 гейма. Кудерметова обаче най-после съумя да материализира един от множеството си шансове, за да изравни резултата, но украинката незабавно си върна предимството в резултата и затвори успешно първата част в своя полза.

Калинина продължи да играе на висота във втората част, където диктуваше темпото и отново съумя да достигне до преднината от 5:3, само че напрежението завладя много сериозна световната номер 47, която загуби следващите 16 разигравания и имахме паритет в отделните части.

Украинката по никакъв начин не се обезкуражи от тежкия за нея край на втория сет и веднага се върна на най-високото си ниво в решителната част, печелейки откриващите четири гейма и оттам насетне нямаше връщане обратно в мача за Кудерметова, което означаваше, че имаме непоставена тенисистка във финала на една от най-престижните тенис надпревари на планетата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Неочаквано, но напълно заслужено: Непоставена украинка е първата финалистка на турнира в Рим! Калоян Соколов
Теми:  
wta | анхелина калинина | йелена остапенко | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook