Неотразим: Джокович разгроми Циципас и покори Рим за шести път в своята кариера!

от в 18:53 на 15.05.2022
Владислав Риждов

Новак Джокович имаше трудно начало на сезона си на клей, като загуби още откриващия си мач в Монте Карло. Постепенно обаче сърбинът подобри играта си, а това нагледно се потвърди и през тази седмица на Мастърса в Рим. Със всеки изминал двубой водачът в световната ранглиста изглеждаше близо до най-добрата си форма, за да се класира в крайна сметка на своя четвърти пореден финал във Вечния град. Срещу него пък застана може би човекът в най-добра форма що се отнася до надпреварите на червено - Стефанос Циципас. Мачът обещаваше да е изключително оспорван, но Джокович за пореден път демонстрира класата си и надделя с крайното 6:0 7:6(5), триумфирайки с рекордна 38-ма титла от сериите "Мастърс 1000".

Световният номер едно направи отлично начало на срещата. Джокович вкара в действие своите ретури още от самото начало, притискайки несигурния от линията за начален удар Циципас. Така сърбинът за кратко време си извоюва три точки за пробив, а той стана факт още от първия опит, след като гъркът направи нехарактерна грешка в близост до мрежата. Серията от поредни точки за петкратния шампион се увеличи до шест поредни и той затвърди категорично направения брейк, за да поведе с 2:0. Джокович продължи да създава проблеми на своя опонент и правеше задачата на Циципас все по-трудна. Шампионът от Монте Карло пък бе на път да спечели първи гейм в мача, който да го задържи в борбата за сета, само че водачът в схемата имаше друго мнение по въпроса, и почти веднага се сдоби с нова точка за пробив, която реализира моментално, и така белградчанинът до известна степен предреши съдбата на откриващата част. Развоят на сета придоби още по-впечатляващ вид за миналогодишния финалист, след като той се оказа от печелившата страна в трети пореден сервис гейм на гръцкия състезател, преди да сложи край на отличната за себе си първа част с безпроблемен смач.

Циципас заздрави изявите си от сервис в началото на втория сет и успя най-сетне да открие сметката си в двубоя. Световният номер 5 постепенно си връщаше позабравеното самочувствие, а това бързо даде отражение върху ситуацията на корта. Грешките при поставения под номер 4 значително намаляха, докато съвсем в друго положение се озова Новак Джокович. Неточностите и грешните решения взеха връх при сърбина и той инкасира брейк още в третия гейм от сета, което даде лидерството на Циципас. Балканецът пък не се поколеба да увеличи аванса си и само след няколко минути вече водеше с 4:1, с тенденция преднината му да се увеличи, но топ поставеният удържа на напрежението. Сервирайки за изравняване на отделните части обаче проблемите при Циципас отново се завърнаха. Джокович рязко покачи нивото си във важните моменти и си върна пробива, след което възстанови паритета. Последваха два експресни гейма от страна на двамата, а сетът трябваше да приключи с тайбрек. Той започна равностойно, но бързо Джокович пое лидерството след ранен минибрейк - 3:2. Серията на сърбина пък продължи и той се доближи само две точки от успеха. Циципас все пак се доближи на точка от опонента си, но секунди по-късно триумфът бе оформен, и Джокович можеше да ликува с трофея си.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Неотразим: Джокович разгроми Циципас и покори Рим за шести път в своята кариера! Владислав Риждов
Теми:  
атп | мастърс 1000 | новак джокович | обзор | стефанос циципас | тенис турнир в рим | финал

Коментари





Следвайте ни в Facebook