Непобедим ли? Махач стори немислимото и спря серията от 12 поредни победи на Алкарас в Шанхай

от в 14:54 на 10.10.2024
Калоян Соколов

Серията от 12 поредни победи на Карлос Алкарас е вече в историята, а името на главния виновник е Томаш Махач! Любопитното е, че самата поредица на Карлитос започна именно в мач срещу чеха, който сега затвори този кръг, класирайки се за своя дебютен 1/2-финал в сериите "Мастърс", където ще премери сили със световния номер едно Яник Синер.

Махач изнесе феноменален мач, в който пласира повече завършващи удари от своя свръхагресивен съперник и спечели феновете в Шанхай на своя страна, демонстрирайки изключително смел тактически подход, с чиято помощ съумя да се наложи над Карлитос с крайното 7:6(5) 7:5 за 1 час и 55 минути игрово време, а тепърва предстои да разберем дали чехът ще е способен да победи световните номер две и едно подред.

Пробивът наглед се печеше от самото начало и геймовете на аутсайдера вървяха изключително тежко, но той съумя да отрази първия брейкбол в мача и седна на почивка, водейки с 2:1. 

Постепенно обаче чехът започна да се отпуска и успешно отнемаше инициативата от Карлитос, като вземаше топката максимално рано и не се колебаеше да натисне спусъка при всяка една удобна възможност. Аусайдерът сменяше посоката на ударите си с огромна лекота, а неговите форхенди с отскок бързо му спечелиха симпатиите на публиката.

Алкарас не се впечатляваше от всичко това и продължаваше да печели сервис геймовете си с огромна лекота, но същото започна да важи в пълна степен и за неговия съперник, чиито уинъри се множаха с впечатляваща скорост и в крайна сметка се стигна до заслужен тайбрек.

Там Махач пръв съумя да осъществи мини брейк, но преднината му не просъществува особено дълго и паритетът беше възстановен при 2:2. Последва серия от вихрени атаки на чеха, който си осигури аванс от 5:2 точки, но Карлитос не се предаде и върна интригата при 4:5.

Устремът на световния номер 33 обаче изглеждаше невъзможен за пречупване и видяхме как той за пореден път печели точка с дълбоко пласиран ретур, за да достигне до 2 сетбола и в крайна сметка да се поздрави с успеха в тази толкова завързана част.

Вторият сет започна по мечтан начин за по-нискоранкирания играч, който пласира фамозен ретур уинър, за да пробие за преднина от 2:1. Шампионът от Пекин веднага се опита да се върне в мача и при петия си брейкбол най-после възстанови паритета за 3:3 и дори обърна резултата в своя полза при 4:3, възползвайки се от множеството неточности от ракетата на Махач.

30-ият поставен моментално стабилизира своята игра и отново започна да минава скоропостижно през подаванията си, като дочака своя шанс при 5:5, когато остави на място съперника си с прекрасен минаващ удар от бекхенд, за да осъществи решителен брейк и след почивката затвори мача с нулев сервис гейм, за да осъществи една от най-големите сензации през сезона!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Непобедим ли? Махач стори немислимото и спря серията от 12 поредни победи на Алкарас в Шанхай Калоян Соколов
Теми:  
atp | карлос алкарас | Обзори | томаш махач | шанхай

Коментари





Следвайте ни в Facebook