Нерви от стомана: Алкарас навакса сет пасив срещу квалификант и ще спори за трофея в Рио!

от в 03:51 на 26.02.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас направи своето дългоочаквано завръщане в Тура през миналата седмица, когато още в първия си турнир след своето 3-месечно отсъствие се оказа над всички в Буенос Айрес и засвидетелства любовта си към играта на клей, триумфирайки с титлата в "Градът на тангото". Това представляваше и генерална репетиция за 19-годишния испанец, който мигновено след успеха си в аржентинската столица се отправи към АТР 500 надпреварата в Рио, където има тежката задача да защитава трофея си отпреди година.

Тийнейджърът мина през сериозни трудности в първите си три мача от състезанието, като прекара общо близо седем игрови часа на корта, за да намери място в полуфиналната фаза, където негов съперник беше квалификантът Николас Джари. Близо двуметровият чилиецът се превърна в безспорно най-трудното изпитание на шампиона от US Open, разчитайки на вездесъщия си сервис в хода на целия сблъсък, като именно това му оръжие беше напът да го изведе до сензационната победа, но за пореден станахме свидетели на изумителната психическа устойчивост на Алкарас, който преодоля сет пасив и се поздрави с крайния успех, дошъл за 2 часа и 41 минути на корта - 6:7(2) 7:5 6:0.

По този начин защитаващият шампион се класира за финала в Рио, където при дублиране на трофея си ще изравни Новак Джокович по точки на върха в световната ранглиста, но за целта ще трябва за втори пореден уикенд да надиграе поставения под номер две в схемата - Камерън Нори, както стори в сблъсъка за отличието в Буенос Айрес.

Началото на двубоя далеч не премина по план за Карлитос, след като квалификантът посредством мощта в ударите си, които пласираше върху линиите в ъглите на корта, задаваше темпото на игра и реализира два ретур уинъра, за да се поздрави с ранен пробив в актива си. Оттам насетне сервирането на чилиеца беше повече от впечатляващо и той необезпокоявано си осигури възможност да подава за спечелването на дебютната част. Именно тогава, в най-важните моменти, доскорошната първа ракета на планетата вдигна оборотите, покачвайки нивото си до неузнаваемост, за да редуцира пасива си с брейк на нула и наглед закономерно на база видяното ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек.

В него Джари избра да бъде крайно агресивен на посрещане и отлично експлоатираше колебливия втори сервис на защитаващия шампион, с което го накара да греши неистово, и подплати изключителното си представяне до момента в срещата, като записа откриващия сет на сметката си.

На старта на втората част ибериецът беше напът да се окаже с изоставане от пробив, след като квалификантът пласира редица страхотни ретури и достигна цели четири брейкбола, но здравите нерви на световния номер две излязоха на пиадестала и той реализира ас от втори сервис, за да оцелее. С това си действие Карлитос зададе тон за доминация на подаващите, която беше добре дошла за чилиеца, който продължи все така уверено да разчита на началния си удар и по всичко личеше, че сетът отива към нов тайбрек. С достигането на заключителния 12-и гейм Алкарас съумя да покачи равнището на ретура си, като неизменно влезе в размени от дъното на корта с гиганта и засвидетелства безспорната си класа с феноменален минаващ удар по правата, при което използва придобития импулс в представянето си и с пробив в последния възможен момент изравни резултата в отделните сетове, наелектризирайки атмосферата в Рио до краен предел.

В този момент разочарованието изцяло обзе Джари, докато вдъхновеният тийнейджър се наслаждаваше на най-добрия си тенис и проби за начало на решителната трета част, след като отбеляза "пасингшот" без дори да фигурира в картината на телевизионното излъчване. Оттам насетне наблюдавахме шоуто на доскорошния номер едно, който неколкократно с изпълненията си заслужи бурните аплодисменти на публиката и намиращ се на гребена на вълната, "върза геврек" на гиганта, за да подпечата победата и класирането си за финала в надпреварата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нерви от стомана: Алкарас навакса сет пасив срещу квалификант и ще спори за трофея в Рио! Мартин Петков
Теми:  
atp | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | Николас Джари | рио

Коментари





Следвайте ни в Facebook