Нерви от стомана: Григор преодоля Рубльов в 5-сетова епика и ще играе на 1/4 финал в Ню Йорк!

от в 20:19 на 01.09.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров трябваше да се пребори не само със своя съперник, но и с болката. Българинът играеше много солиден тенис и поведе с 2:0 сета, но физическото му състояние рязко се влоши и Андрей Рубльов вкара мача в пети сет.

Въпреки всички тези трудности, то нашият най-добър тенисист не спря да се бори до последно и пречупи световния номер 6 в епична петсетова битка, за да се класира за втори път в своята кариера за 1/4-финалите на US Open- 6:3 7:6(3) 1:6 3:6 6:3 за 3 часа и 40 минути игрово време.

Двамата осминафиналисти започнаха много нервно срещата и грешките преобладаваха спрямо уинърите. Все пак българинът играеше малко по-премерен тенис, докато Рубльов се опитваше да удря всяка топка с максимална сила и закономерно инкасира нулев брейк в четвъртия гейм. Тогава последва гневна реакция на руснака, който започна да се удря с ракетата по ръката и трябваше да вземе медицински таймаут, защото се самонарани сериозно.

Играта продължи с тежък сервис гейм на българина, който беше изправен пред 2 брейкбола, но форхендът на световния номер 9 заработи точно навреме и той поведе с 4:1 гейма. Оттам насетне Димитров беше абсолютно безкомпромисен на собствен сервис и излъчваше далеч по-голямо спокойствие спрямо своя съперник, което му позволи да затвърди преднината си до последно и да затвори откриващия сет в своя полза.

Рубльов беше поставен в много тежка ситуация за начало на втората част, но демонстрира характер и се върна от 0:40. Впоследствие самият Григор трябваше да спасява два поредни брейкбола, само че и той не трепна, затваряйки гейма си с превъзходна бекхенд права.

За съжаление, Димитров изигра изключително слаб осми гейм и предаде подаването си с 3 двойни грешки, което даде шанс на шестия в света да сервира за спечелването на частта. Тогава нервите напълно завладяха по-високоранкирания състезател и той влезе в серия от непредизвикани грешки, а българинът се възползва от момента и достигна до тайбрек. Там руснакът пръв реализира мини брейк и поведе с 3:1, но следващите пет точки завършиха с успех на нашия тенисист и скоро той имаше преднината от 2:0 в отделните части.

Изведнъж физическото състояние на бившия номер три се влоши значително и той се придвижваше значително по-бавно по корта. Григор съумя единствено да спечели подаването си за 1:2, като впоследствие не спечели нито един гейм до приключването на сета, в който допусна шест двойни грешки и общо 3 пъти повече неточности спрямо уинъри.

В следващата част Димитров се движеше далеч по-добре и поведе с 0:40 в третия гейм, ала сервисът на световния номер 6 го извади от критичната ситуация и поведе с 2:1. Темпото на игра ставаше твърде високо за Григор, той много скоро се пропука на собствен сервис и мачът щеше да се реши в пети сет.

Григор показа, че е готов да се бори за победата в петия сет, абстрахирайки се от всички тези проблеми и достигна до брейкбол в четвъртия гейм, реализирайки страхотна бекхенд права.

Наред беше непредизвикана грешка на световния номер шест и съвсем скоро геймовете станаха 4:1 в полза на родния ни представител.

Рубльов можеше да се върне в осмия гейм, когато поведе с 15:40, но Димитров запази присъствие на духа и получи шанс да сервира за победата при 5:3 в своя полза. Световният номер 9 пък не трепна, сервирайки за мача и не загуби нито точка, като с това постигна една от най-големите си победи в кариерата на Централния корт!

 

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Нерви от стомана: Григор преодоля Рубльов в 5-сетова епика и ще играе на 1/4 финал в Ню Йорк! Калоян Соколов
Теми:  
us open | андрей рубльов | бг тенис | григор димитров | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook