Несломим: Джокович надви Медведев и изтощението в драматичен тричасов трилър в Торино!

от в 19:49 на 18.11.2022
Мирела Николова

Новак Джокович си гарантира място в полуфиналната фаза на АТР Финалите в Торино още в сряда, когато надделя над Андрей Рубльов, и днес му предстоеше напълно протоколна среща с Даниил Медведев, чийто развой по никакъв начин не можеше да промени класирането в Червената група. Въпреки това обаче сърбинът за пореден път показа, че във всеки мач единствената му цел е победата и нищо по-малко. 

Сблъсъкът между двамата бивши лидери на световната ранглиста продължи точно 3 часа и 11 минути, като в крайна сметка успехът бе на страната на балканеца, триумфирал след 4:6 6:7(5) 7:6(2). В хода на двубоя 21-кратният шампион от Големия шлем показа видими признаци на пълно изтощение, като сега ще има на разположение по-малко от едно денонощие, за да се възстанови за утрешния му полуфинал срещу класиралия се на второ място в другата група Тейлър Фриц.

От дебютните минути на мача ставахме свидетели на продължителни размени на удари от основната линия, в които по-агресивен бе руснакът. От своя страна обаче, белградчанинът представляваше истинска стена и устояваше на атаките на своя съперник, като често можехме да го видим да преминава в контраофанзива. Паритетът се запази до 3:3, след което Джокович влезе в изключително силна серия и осъществи пробив в осмия гейм, а от там насетне трудно можеше да бъде спрян по пътя към успеха в откриващата част.

Инерцията на световния №8 се пренесе и във втория сет, където още в началото Ноле разполагаше с брейкбол, който обаче бе светкавично отразен от московчанина. Двамата продължиха да демонстрират забележителна стабилност от дъното на корта и качеството на тениса се повишаваше с всяка изминала секунда. Сърбинът се сдоби с нов шанс за пробив при 4:4, но уинър от форхенд на Медведев отново охлади надеждите му. В ответното си подаване Джокович бе изправен пред цели 3 сетбола, които обаче отидоха в историята след бързи комбинации от негова страна - 5:5.

Съвсем скоро се стигна до тайбрек, в който се появиха първите сериозни признаци на умора у рекордьора по брой седмици като номер едно, който предаде инициативата на съперника си след непредизвикана неточност, последвана от двойна грешка за 4:2 в полза на руснака. Веднъж поел контрола, Даниил бе непоколебим от сервис линията и не се нуждаеше от много време, за да изравни общия резултат.

В решителния трети сет Джокович продължи да не бъде на обичайното си ниво физически, като често го виждахме да изпитва нужда от повече време, за да си поеме дъх между разиграванията. С течение на времето този дискомфорт отшумя и балканецът влезе в обичайното си темпо, възвръщайки силата в своите удари. В деветия гейм обаче тези проблеми за сърбина се завърнаха и след изтощителна битка той предаде подаването си след няколко непредизвикани грешки. 

Сервирайки за крайната победа, Медведев позволи спад в представянето си, което в комбинация с безапелационната игра на Ноле в близост до мрежата стана причина за моментален рибрейк и 5:5. Така изходът на мача дойде в тайбрек, в който руснакът не бе достатъчно убедителен и допускайки редица неточности, даде възможност на опонента да си изгради преднина от 5:1 точки. От този момент нататък нищо не можеше да спре белградчанина по пътя към крайната победа, която бе подпечатана с неотразим форхенд уинър по правата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Несломим: Джокович надви Медведев и изтощението в драматичен тричасов трилър в Торино! Мирела Николова
Теми:  
atp | nitto atp finals turin | даниил медведев | новак джокович | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook