Несломим: Григор оцеля в битка до самия край срещу Де Минор и е 1/2-финалист в Ротердам!

от в 16:44 на 17.02.2023
Мартин Петков

Първата ни ракета Григор Димитров категорично се намира в навярно най-добрата си спортна форма от много време насам, като резултатите на българина през настоящата седмица на елитния АТР 500 турнир в Ротердам единствено затвърждават това твърдение. Бившият номер три стартира кампанията си в нидерландския град, където достигна финала през 2018-а и отстъпи пред Роджър Федерер в мача за отличието, с две безапелационни победи над Аслан Карацев и Хуберт Хуркач, които изпратиха нашето момче на първи четвъртфинал за сезона.

В него препятствието за хасковлията беше един от неудобните му съперници в Тура в лицето на Алекс де Минор, срещу когото Димитров имаше отрицателен баланс с едва един успех в три мача досега. По-притеснителното в случая за най-добрия ни тенисист беше фактът, че австралиецът се поздрави с победата при последните им две съревнования, ала моментното състояние на Григор нагледно направи разликата между него и световния номер 25 в днешната им битка, с което мечтаният триумф на родния ни представител беше факт след два отразени мачбола и 2 часа и 34 минути на корта - 6:3 3:6 7:6(6).

По този начин носителят на трофея от АТР Финалите от 2017-а се класира за дебютния си полуфинал за сезона, като през утрешния ден в спор за място на първи финал в Тура от точно 5 години насам Гришо ще се изправи срещу победителя измежду Даниил Медведев и защитаващия шампион Феликс Оже-Алиасим, които всеки момент предстои да излязат на корта за сблъсъка си.

Българинът спечели жребия и избра да сервира пръв в двубоя, като мигновено демонстрира класата на първото си подаване и реализира ас, разписвайки се в резултата. Последва гейм на нула за Де Минор, преди при следващото заставане на сервис линията за световния номер 25 да видим промяна в тактическата постройка за Димитров, който навлизаше навътре в корта и изпълняваше ретурите си с повишена агресия.

Това действие донесе сериозни дивиденти на хасковлията в идните минути, след като той не позволяваше на по-високоранкирания си опонент да осъществява чист контакт с топката и грешките от ракетата на австралиеца заваляха, при което най-добрият ни тенисист се поздрави с пробив аванс. Оттам насетне случващото се на корта до голяма степен зависеше от началния удар на Григор, който функционираше на завидно високо ниво и откриващият сет закономерно беше записан в сметката на някогашния номер три.

С настъпването на втората част първият сервис на световния номер 28 своебразно го изостави, при което Де Минор поемаше рано инициативата в разиграванията и материализира шанса си за пробив. Родният ни представител светкавично отреагира на случилото се и си осигури точка за рибрейк, която обаче пропусна след удар с рамката, преди впоследствие да допусне серия от грешки, с което за втори път предаде гейма си в актива на противника.

Гришо въпреки наглед безнадеждната позиция, в която попадна, отказа да се предаде, като отрази два сетбола и съумя да редуцира частично пасива си до 3:5. Австралиецът видимо чувстваше сериозно напрежение при идното си подаване, предвид случилото се минути по-рано, но вкара серия от първи сервиси и възстанови равенството в отделните сетове, изпращайки сблъсъка в заключителната му фаза.

В края на втората част по всичко личеше, че българинът отново повиши оборотите в представянето си, но още на старта на решителния трети сет нов спад в играта му, подкрепен от клиничност в отиграванията на световния номер 25, означаваше пробив за Де Минор, който направи първата крачка по пътя към победата. Както вече видяхме по-рано в двубоя, подобно стечение на обстоятелствата далеч не повлия психически на Димитров, като дори го мотивира да работи още по-здраво за спечелването на всяка точка и скоропостижно паритетът възцари - 3:3.

Последвалият гейм на бившия финалист от турнира представляваше същинско изпитание на волята, в което хасковлията неколкократно оцеля в разигравания с маратонска продължителност и отрази два шанса за рибрейк, за да удържи подаването си. Оттам насетне наблюдавахме пълна доминация от страна на сервиращите, която допринесе за това драмата на корта в Ротердам да достигне върховите си нива, след като ни предстоеше да гледаме решителен тайбрек.

В откриващата за него точка българинът видимо беше скован, което се превърна в причина той да изпрати удара си далеч в аут и дебютният минипробив беше в полза на по-високоранкирания състезател. Впоследствие Де Минор доразви преднината си до 3:0 пункта в своя полза, ала напрежението върху плещите му си каза думата и той допусна двойна грешка, за да станем свидетели на равенство при първата смяна на полетата. Мигновено след това обаче Григор на практика върна жеста, като, подобно на съперника си, инкасира двойна грешка и минути по-късно трябваше да спасява два поредни мачбола при 4:6 точки. Задачата пред нашето момче изглеждаше почти непостижима, ала Де Минор последователно сбърка на два пъти в отиграванията си и със серия от 4 поредни пункта на сметката си Димитров се поздрави с една от най-изстраданите и същевременно сладки победи в кариерата си, реализирайки топката на двубоя при своя мачбол.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Несломим: Григор оцеля в битка до самия край срещу Де Минор и е 1/2-финалист в Ротердам! Мартин Петков
Теми:  
atp | алекс де минор | бгтенис | григор | григор димитров | димитров | ротердам

Коментари





Следвайте ни в Facebook