Несломим: Руне изкова немислим обрат над Ван де Зандсхулп и защити трофея си в Мюнхен!

от в 17:19 на 23.04.2023
Мирела Николова

Холгер Руне триумфира на АТР 250 турнира в Мюнхен за втора поредна година. Тийнейджърът, който през миналата седмица достигна до финала на Мастърса в Монте Карло, продължи с отличните си изяви и в германския град, за да сломи съпротивата на Ботик ван де Зандсхулп в драматично повторение на миналогодишния финал на състезанието. Датчанинът изоставаше с два пробива и 2:5 в решителния трети сет, но съумя да спаси цели 4 мачбола, за да вдигне своята четвърта титла в кариерата, оформяйки крайното 6:4 1:6 7:6(3) след 2 часа и 49 минути престой на корта.

В началото на двубоя нидерландецът трудно успяваше да се справи с високото темпо на игра, налагано от по-младия му противник, и още на самия старт на двубоя инкасира пробив. Руне наказваше всяко по-плитко изпълнение на световния №29 и по-голямата част от дългите разигравания протичаха под неговата доминация. Скандинавецът изпита проблеми от сервис линията в четвъртия гейм и позволи връщане на брейка, но впоследствие продължи с настъпателната си игра, благодарение на която съвсем скоро отново излезе напред с преднина от пробив за 4:3, който му донесе и успеха в откриващия сет.

Втората част бе открита с два рутинно спечелени гейма от сервиращите, след което обаче съотношението на силите на корта рязко се промени. Ван де Зандсхулп все по-успешно осуетяваше опитите на противника да вземе предимство в разиграванията, което в комбинация със значително нарасналия брой непредизвикани неточности от ракетата на Руне позволи на нидерландеца да влезе в серия от пет поредни спечелени гейма и да вкара двубоя в трета решителна част.

Подемът в играта на четвъртия поставен продължи с пълна сила и във финалния сет, където датчанинът не успя да се отърси от случилото се в предходната част и сигналите на разочарование ставаха все по-видими. Световният №7 допусна пробив още на старта на сета, а впоследствие нова доза пропуски от негова страна изведоха нидерландеца до аванс от два брейка и 5:2.

 

Макар обратът за Руне да изглеждаше немислим, то младокът засвидетелства забележителна борбеност и съумя да се възползва от напрежението, обзело неговия съперник, който на два пъти сервираше за крайния успех, но във всеки от случаите допусна редица неточности, довели до 2 спасени мачбола от датчанина и възвръщане на паритета за 5:5. Веднага след това Ван де Зандсхулп осъществи нов пробив, но тогава пропиля още 2 възможности за затваряне на срещата и се стигна до решителен тайбрек. Там Руне бе значително по-солидният тенисист във всяко едно отношение и благодарение на смелата си игра взе ранна преднина от 4:1, след което не срещна затруднения в това да доведе нещата до успешен за себе си завършек, материализирайки още първия си мачбол.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Несломим: Руне изкова немислим обрат над Ван де Зандсхулп и защити трофея си в Мюнхен! Мирела Николова
Теми:  
atp | ботик ван де зандсхулп | мюнхен | Обзори | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook