Нестеров се бори, но пропусна шансовете си и остана на крачка от финала в Нови Сад

от в 13:44 на 30.07.2022
Мартин Петков

Пьотр Нестеров е името в българския тенис, което неотдавна нашумя с изявите си и бива определян като най-големият роден талант, след като младият варненец беше номер едно в Европа до 16г., а впоследствие остана подгласник на континенталното първенство до 18г. и очакванията за дебюта му в АТР несъмнено бяха високи. Талантът по-рано през годината остави отпечатък на Фючърс турнира от категория М25 в Скопие, когато надви бившия топ 200 играч Йорис де Лооре и достигна полуфиналите, а от този момент нататък постепенно надгражда в играта си и наскоро дебютира в първите 1000 на световната ранглиста.

19-годишният българин от началото на седмица се представя изключително силно, след като стартира участието си на Фючърс М15 надпреварата в Нови Сад от квалификациите и записа шест поредни победи, като същевременно отстрани топ поставения в сръбския град, за да намери място на втори професионален полуфинал в кариерата си. В опит да достигне дебютен финал тийнейджърът го очакваше наглед лесно препятствие, спрямо предишните му опоненти, в лицето на световния номер 977 Тадеас Парулек, който се намира 22 позиции зад нашето момче в класацията на АТР.

Сблъсъкът нагледно показа силните страни в играта на варненеца, който в продължителен период от срещата доминираше над противника, ала липсата на опит на подобно ниво му попречи да е по-уверен във важните моменти и след 2 часа и 25 минути на корта талантът отстъпи пред 22-годишния чех в последователни сетове - 4:6 3:6.

В началото на двубоя родният представител стоеше повече от отлично на корта, като имаше видимо предимство игрово във всяко едно отношение и си осигури десет брейкбола в първите две подавания на съперника, но така и не намери правилния път към тях реализация след куп неточности, поради което паритетът се запази при 2:2 над 40 минути след старта на мача. След множеството пропиляни възможности от страна на тийнейджъра последва логичен спад в представянето му и той на свой ред трябваше да отразява шансове за брейк, като за наше съжаление, не показа нужната устойчивост и остана назад в резултата. Впоследствие интригата своебразно напусна корта, след като Парулек значително подобри играта си на начален удар и варненецът остана безпомощен в моментите си на ретур, а с това и бе принуден да приеме разочарованието от изпуснатия откриващ сет.

Слабите мигове за Нестеров се пренесоха и в началото на втората част, когато нашенецът допусна неистов брой грешки и предаде сервиса си в актива на чеха. Тийнейджърът не отказа да се бори и беше близо до това да редуцира пасива си в четвъртия гейм, но пропиля 11-я си брейкбол в сблъсъка и продължи да е в догонващата позиция на корта. За съжаление, именно това изигра лоша шега на нашето момче от психическа гледна точка и грешките му зачестиха, поради което изгуби подаването си отново - 2:5. Родният талант изостанал вече значително назад в резултата, заигра без никакво притеснение и спаси три мачбола, преди с добра комбинация в атака да върне единия от двата си пробива пасив. Пьотр даде нужната битка на четири години по-опитния чех, но в крайна сметка след поредния си слаб гейм на начален удар инкасира рибрейк, който сложи и точка на спора в срещата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нестеров се бори, но пропусна шансовете си и остана на крачка от финала в Нови Сад Мартин Петков
Теми:  
ITF | бг тенис | пьотр нестеров | следваща генерация | тенис таланти | фючърс

Коментари





Следвайте ни в Facebook