Неубедителен Григор Димитров напусна Аустрелиън Оупън още във втория кръг

от в 10:30 на 20.01.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров трябваше да изиграе пореден драматичен мач на австралийска земя и в един момент накара всички да вярваме, че е гото да постигне първия си обрат в кариерата от 0:2 сета, но вдъхновеният Беноа Пер не позволи това да се случи и се наложи с крайното 6:4 6:4 6:7(4) 7:6(1). Така бившият номер 18 се класира за втори път в кариерата си за третия кръг на Аустрелиън Оупън, където го очаква тежък двубой с четвъртия поставен Стефанос Циципас.

За Димитров пък предстои известен период на почивка, след което ще го видим в игра на ATP 250 надпреварата в Далас, която ще се проведе между 7 и 13 февруари, а нашето момче за момента заема позицията на втори поставен в схемата.

Срещата започна с много тежък сервис гейм за българина, в който му се наложи да отразява цели три поредни точки за пробив, но това не го притесни по никакъв начин и той съумя да открие резулатата. Проблемите на начален удар обаче се задълбочиха, тъй като Димитров скоро отново трябваше да спасява началния си удар, само че този Пер показа по-голяма стабилност при ретурите си и закономерно се откъсне с пробив напред, а впоследствие го затвърди безпроблобемно за преднина от 3:1 гейма. Оттам насетне шансовете пред посрещачите просто липсваха и скоро французинът имаше преднина в сетовете.

Втората част отново се развиваше в полза на световния номер 56, докато родният ни представител не спираше да прави купища елементарни грешки и за пореден път загуби подаването си. Все пак Гришо намери сили да се мобилизира, като веднага получи възможност да осъществи рибрейк и се възползва моментално от нея. 

За съжаление, подемът в действията на нашия сънародник беше твърде кратък и категорично непоставеният играч имаше сериозно предимство в размените от дъното на корта. Пер навлизаше в корта при всеки по-плитък удар на първата ни ракета и вземаше топката по възходяща линия със своя бекхенд, чиято ефективност беше безотказна и скоро резултатът в сетовете се покачи на 2:0 в полза на сочения предварително за аутсайдер тенисист.

Наглед Димитров изглеждаше напълно демотивиран, а публиката буквално се опитваше да смачка и малкото му останали съпротивителни сили, крещейки между всяка точка името на неговия опонент, ала все пак Григор показваше нужната решителност в сюблимните моменти и поддържаше крехка преднина в третата част до 5:4, когато достигна до сетбол на противниковия сервис, но 196-сантиметровият проведе отлична акция към мрежата. Поставеният под номер 26 веднага си осигури нова възможност за спечелването на частта, която пък беше елиминирана с ас и скоро двамата влязоха в тайбрек.

Там Гришо на два пъти повеждаше с мини пробив, само че неизменно опонентът му го застигаше в точките. Пер продължаваше да играе на ръба на риска, което доведе до поредната му двойна грешка и той се оказа догноващ с 4:6, а следващото разиграване приключи с поредната неточност от ракетата на французина и надеждите за обрат бяха живи.

Стартът на четвъртия сет се превърна в истински кошмар за българина и на практика всичко изглежда почти решено, когато той натрупава пасив от 0:3 гейма и 15:40, но се опази от инксирането на втори брейк и направи впечатляващо завръщане, за да възстанови паритетата при 3:3. Последваха спокойни минути за сервширащите, които доведоха до изиграването на нов решителен 13-ти гейм.

Там отново ранно предимство беше за първата ни ракета, ала изведнъж той претърпя истински колапс в представянето си и спечели само една от последните седем точки в мача, като така приключи своето участие на тазгодишното Открито първенство на Австралия.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Неубедителен Григор Димитров напусна Аустрелиън Оупън още във втория кръг Калоян Соколов
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън | бгтенис | беноа пер | григор димитров | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook