Неубедителен Циципас се забърка в драма на старта на РГ, но оцеля срещу кошмар на Джокович

от в 16:47 на 28.05.2023
Мартин Петков

Стефанос Циципас през днешния ден откри победоносно кампанията си на Ролан Гарос, където е бивш финалист, като обаче отново не загърби колебанията си от клей сезона досега, по време на който за първи път от 2020-а година насам не успя да спечели нито един от трите Мастърса на землена настилка. Първият съперник на гърка в Париж пък се явяваше един от кошмарните съперници за Новак Джокович в лицето на Иржи Весели, който има два успеха в два мача над доскорошния номер едно, като наскоро поднови участието си в Тура след повече от половин година извън кортовете поради контузия. Чехът не пропусна да покаже на какво е способен  в хода на сблъсъка, ала подгласникът от Аустрелиън Оупън в крайна сметка стори необходимото и надделя след 7:5 6:3 4:6 7:6(7) и във втория етап на състезанието му предстои да срещне един измежду Роберто Карбайес Баена и квалификанта Емилио Нава, който в пресявките отстрани Димитър Кузманов.

Началото на двубоя се оказа доста колебливо за фаворита, който изпитваше сериозни затруднения в подбора си на удари и адаптацията към по-бавната настилка, което позволи на световния номер 452 да се откъсне напред с пробив. Впоследствие Весели продължи да сервира безупречно и гъркът често дори не съумяваше да пласира ретурите си в корта, за да бъдем отведени до преломния десети гейм, когато левичарят подаваше за спечелването на дебютната част, ала допусна серия от неточности и позволи на Циципас да вземе инициативата, а оттам насетне петият поставен стори необходимото, за да открие сметката си в мача.

С настъпването на втората част подаващите отново се завърнаха във водещата позиция на корта, като лесно печелиха своите начални удари, преди поредица от грешни решения и неразчетени излизания към мрежата да коства прескъпо на чеха, който предаде подаването си в актива на балканеца. Сдобил се с желаното предимство, Циципас нито за секунда не допусна да загуби концентрация на начален удар и необезпокоявано дублира преднината си в общия резултат.

В третата част левичарят, за когото вече наглед нямаше никакви шансове да търси победата, остана все така фокусиран над собствената си игра и видимо се абстрахираше от случилото се. Именно това позволи на Весели в заключителните мигове от сета, когато гъркът допусна колебливият му втори сервис да стане обект на атаки, да вдигне качеството на своя форхенд, с който напомни за най-силните си дни на корта и напълно неочаквано, но с оглед видяното също толкова закономерно, проби решаващо в деветия гейм, за да намали изоставането в статуквото на отделните части.

Стартът на четвъртия сет бе обещаващ за бившия финалист в турнира, който започна да навлиза навътре в корта, откъдето се чувстваше уверен да завършва атаките си и печелившите отигравания в актива му се трупаха прогресивно, при което и пробивът в актива му не закъсня. Както вече неведнъж се е доказвал като боец, чехът не остана повлиян от негативните емоции и мигновено след почивката отговори с рибрейк, при което дори установи известен превес в подаването на фаворита, достигайки до възможност да го отмъкне за втори път.

Изправен до стената, световният номер 5 отстоя своето и мигновено опита да използва придобития импулс в представянето си, за да си осигури шанс да сервира за крайния успех, ала пропиля три брейкбола и ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. В него Циципас пръв се откъсна напред с минипробив, но само за да видим обрат от страна на 452-рия на планетата, който поведе с 6:3 пункта и разполагаше с три поредни сетбола, за да изпрати мача в заключителната му фаза, ала поставен под напрежение, гъркът не трепна и спечели шест от следващите седем точки, за да подпечата триумфа си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Неубедителен Циципас се забърка в драма на старта на РГ, но оцеля срещу кошмар на Джокович Мартин Петков
Теми:  
atp | иржи весели | ролан гарос | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook