Неуверен тревен дебют за финалиста от РГ: Рууд се измъкна срещу квалификант на Уимбълдън

от в 19:56 на 03.07.2023
Мартин Петков

Каспър Рууд откри победоносно участието си на тазгодишния Уимбълдън. Норвежецът, който неведнъж е споделял недолюбването си към тревната настилка, трябваше до голяма степен да потрепери за успеха си на старта срещу квалификанта Лоран Локоли, но в крайна сметка намери необходимия баланс в играта си и се наложи над него след 2 часа и 51 минути престой на корта - 6:1 5:7 6:4 6:3. По този начин световният номер 4, който записа дебютната си победа върху зелената настилка за настоящия сезон, продължава напред към втория етап на най-стария тенис турнир и ще срещне домакинския представител, участващ посредством "уайлд кард", Лиам Броуди.

Началото на двубоя се оказа изпълнено със смесени чувства за норвежеца, който при дебютното си стъпване на тревата за настоящия сезон се чувстваше повече от добре и умело провеждаше атаките си от своя любим форхенд, за да пробие на старта. Впоследствие финалистът от Ролан Гарос бе напът да изгуби почва под краката си, изоставайки с 0:40 в подаването си, ала светкавично навлезе в ритъм на сервис и демонстрира за уменията си в близост до мрежата, като удържа аванса си и броени минути по-късно използва придобития импулс, за да го дублира, записвайки необезпокоявано оттам насетне откриващия сет на сметката си.

На старта на втората част четвъртият поставен продължи да изповядва агресивен тенис и притисна квалификанта, като си осигури брейкбол, но именно в ключовия момент спря удара си в мрежата. Същевременно пък сервиращите наложиха абсолютното си превъзходство на корта и шансовете преди посрещачите бяха лимитирани до минимум, при което впечатление правеше началния удар на скандинавеца, който в рамките на пет свои подавания загуби едва две точки. Тази статистика обаче бе нарушена от Локоли именно в най-важния гейм за целия сет - заключителния 12-и, когато французинът открито заигра офанзивно и изненада неколкократно съперника си със своята остротата на ударите в предни позиции, за да достигне до два сетбола, от които оползотвори втория и възстанови равенството в общия резултат на срещата.

Световният номер 199, изхождайки от представянето си в последните минути, реши да пренесе силно агресивния си стил и в третата част, ала видимо не издържа на зададеното високо темпо и скоро бе сломен, при което инкасира ранен пробив. Локоли все пак остана спокоен и мигновено се завърна към уинърите в играта си, за да осъществи светкавичен рибрейк, но норвежецът взе правилните решения кога да покачи риска в отиграванията си и след серия от печеливши комбинации в седмия гейм отново излезе напред. Скоропостижно Рууд отведе събитията до това да сервира за спечелването на сета и макар да не стартира по искания начин, изправяйки се пред брейкбол, то той оттам насетне влезе в подем на сервис и не остави шансове на противника си, като поднови водачеството си в отделните сетове.

Четвъртата част ни предостави равностоен тенис между двамата състезатели, като те в немалки периоди от време се надхитряха при размените от основната линия, но в крайна сметка сервиращите имаха думата във финалната фаза на подаванията си и паритетът се поддържаше от двете страни. С достигането на петия гейм французинът продължи да играе все така на ръба на риска, като равнището му постепенно спадна и неточностите от неговата ракета не закъсняха, при което финалистът от Ролан Гарос се възползва от единствения си шанс, за да пробие и веднъж сдобил се с желаното предимство в резултата, повече не погледна назад, узаконявайки триумфа си четвърт час по-късно още при начален удар на квалификанта.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Неуверен тревен дебют за финалиста от РГ: Рууд се измъкна срещу квалификант на Уимбълдън Мартин Петков
Теми:  
atp | каспър рууд | лорен локоли | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook