Неузнаваем Тийм преклони глава пред Зверев на крачка от финала в Мадрид

от в 18:32 на 08.05.2021
Тея Кръстева

Световният номер 6 Александър Зверев подчини двукратния финалист от Roland Garros - Доминик Тийм, след категоричен успех с 6:3 6:4 на полуфиналите на Мастърса в Мадрид. Австриецът далеч не показа най-добрата си игра, но въпреки това бившият шампион от надпреварата в испанската столица заслужено се поздрави с крайния успех, изнасяйки един страхотен двубой. Последната среща между двамата бе финалът на US Open 2020, когато Тийм изкова феноменален обрат, след като изоставаше с 0:2 сета, преди да се поздрави с първа титла от Големия шлем. А полуфиналът в Мадрид бе 11-ти сблъсък помежду им, като Тийм води в преките двубои с 8:3. Днес обаче доминацията бе в ръцете на 24-годишния германец, който през утрешния ден ще спори за втора титла в Мадрид срещу победителя от двубоя Матео Беретини - Каспър Рууд!

Срещата стартира по-обещаващо за австриеца, който пласираше по отличен начин своите удари, използвайки подсечения си бекхенд, и така предизвикваше грешки от ракетата на почти двуметровия германец. Тийм достигна до точка за пробив, само че мощният сервис на Зверев неутрализира открилата се опасност и по този начин преди почивката световният номер 6 водеше с 2:1. Последва критичен момент за шампиона от US Open 2020, който драстично понижи нивото си на игра, прибягвайки до нелогични решения на корта, а в същото време Саша ставаше все по-настъпателен. Въпреки че Тийм отрази цели 3 точки за брейк, по-агресивната игра на германеца каза своята дума и не след дълго 3-кратният носител на Masters 1000 титли водеше с убедителното 4:1. Тийм все още не бе намерил ритъма си на игра и въпреки че сравнително лесно печелеше своите подавания, Зверев бе абсолютно безкомпромисен зад основната линия, не оставяйки никакви шансове на своя опонент. Така след 42 минути игра и 6:3 германецът вече се бе доближил само на сет дистанция от финала в испанската столица.

Изглежда, разпадът в играта на световния номер 4 се пренасяше с пълна сила и във втория сет, само че австриецът успя умело да измъкне откриващото си подаване, отразявайки точка за пробив. Това обаче далеч не бе краят на мъките за двукратния финалист от Roland Garros, който просто не беше на себе си и не след дълго отново изоставаше с 2:1. Саша Зверев, от своя страна, просто "летеше" по корта, затруднявайки максимално своя съперник с дълбоките си удари. Непредизвиканите грешки от ракетата на Доминик летяха с невероятна скорост и съвсем закономерно 17-кратният носител на титли на ниво ATP вече изоставаше с 4:1. Тогава обаче Тийм сътвори някои впечатляващи минаващи удара, с които върна единия пробив за 4:2, а след това двамата тенисисти се впуснаха в най-дългия гейм в цялата среща. Световният номер 4 бе застанал зад основната линия, а срещу него се бе изправил вдъхновеният Зверев, който притисна своя опонент максимално. Тогава Доминик показа защо е един от най-феноменалните тенисисти в Тура, отразявайки цели 3 точки за мигновен пробив, а по този начин и скъси изоставането си до 4:3. Неприятната ситуация не помрачи настроението на германеца, който безпроблемно спечели следващото си подаване и все още водеше с цял един брейк - 5:3. При 5:4, когато Саша сервираше за спечелване на двубоя, Тийм не намери сили да възвърне напълно интригата в двубоя и по този начин отстъпи с 6:3 6:4 след час и 37 минути игра на централния корт в Мадрид.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Неузнаваем Тийм преклони глава пред Зверев на крачка от финала в Мадрид Тея Кръстева
Теми:  
александър зверев

Коментари





Следвайте ни в Facebook