Невъзможно да не се разплачеш: Великият Мъри се сбогува с Уимбълден след трогателна церемония

от в 08:34 на 05.07.2024
Калоян Соколов

Анди Мъри изигра предпоследния си мач на Уимбълдън в своята кариера. Бившият номер едно обедини сили с брат си Джейми и показа много добър тенис, въпреки че само преди две седмици трябваше да премине пре операция на гърба. 2-кратният шампион в турнира остави сърцето си на корта, но в крайна сметка Ринки Хиджиката и Джон Пиърс се поздравиха с крайната победа над двамата Мъри - 7:6(6) 6:4.

Това обаче далеч не е най-важното в този случай, защото домакините почетоха своя герой със специална церемония, на която всички можеше да видим колко много значи шотландския боец за света на тениса. Сър Анди дълго време остана аплодиран от публиката на централния корт, а неговият мач беше посетен от множество легенди на играта, като организаторите прожектираха специално видео, в което Роджър, Федерер, Новак Джокович, Анди Мъри и Рафаел Надал поздравяват своя колега за края на неговата кариера (той ще дойде след Олимпиадата), а ето какво сподели и самият герой на деня.

"Знаете, че не съм от най-бъбривите, лесни и усмихнати характери, но правя всичко това цял живот от сърце и ви обичам. Във всеки спорт е много важно да имаш домакинското предимство и тенисът не е изключение. Без вас нямаше да постигна нищо от всичко това в моето приключение на професионален атлет. Беше невероятно да споделя сцената с шампиони като Новак, Рафа и Роджър. Дори няколко пъти ми се е случвало да ги победя, а това си е доста трудна задача.

Това е най-специалният турнир в моята кариера. Бях под огромно напрежение да го спечеля през 2013-та. Бяха минали повече от 70 години, откакто британец е триумфирал и често казано не можах да се насладя на успеха, а по-скоро изпитах облекчение, че най-после го направих. Не си спомням почти нищо от онзи финал. През 2016-та вече бях много по-отпуснат и не си спомнях нищо след финала, защото изпих доста питиета в компанията на приятели и си признавам, че повърнах в таксито на прибиране.

Сега предстои да се отдам на семейния живот и ви уверявам, че повече няма да играя тук на сингъл. Децата будят мен и Ким в 5 сутринта през последните 8 години и очаквам да продължат да го правят. Казаха ми как искат да им купя прасенце касичка точно след операцията ми преди две седмици. Със сигурност ще се завърна тук и би било много комфортно, ако седна в някоя от тези треньорски ложи.

Искам да благодаря за невероятната подкрепа на всички треньори, физиотерапевти и всички останали страхотни хора, които са работили с мен през годините. Последните години бяха много тежки за мен, както и за тях. Работихме много здраве след всички тези контузии, за да се състезавам. Определено така и не се доближихме до нивото, което ни се искаше, но опитахме.

Мама и татко бяха невероятна подкрепа за мен с Джейми от съвсем малки. Те ни позволиха да преследваме мечтите си. И двамата заминахме рано от дома, а вече знам колко тежко им е било, защото самият аз имам деца и ми е трудно да не ги виждам дори за един един.

Ще трябва да кажа нещо и за жена си, за да не загазя. Срещнах я за пръв път в Ню Йорк, когато бяхме на 18, тъй като нейният баща е известен тенис треньор. Истината е, че започнах да се давя, когато излязохме за пръв път заедно и накрая я попитах за нейния имейл адрес, което не е особено нормално. Нкарая тя дойде на един от мачовете ми, а аз точно тогава повърнах два пъти и то веднъж точно около нея.

Тя обаче изглежда все още ме харесваше и тогава разбрах, че тя е човекът за мен. Ким е невероятна подкрепа за мен и семейството. Това е най-добрата майка. За нейно съжаление, то след няколко месеца ще трябва вече да ме вижда всеки един ден. Надявам се да се справим заедно и нямам търпение да прекарам остатъка от живота си с нея.

Трудно е да се откажа, защото искам да продъжа, но физически нямам сили. Бих искал завинаги да бъда в спорта, защото той ме е научил на много уроци и ми е дал всичко. Не искам да спирам и ми е наистина трудно"- сподели сър Анди по време на речта си, чрез която се сбогува завинаги с Уимбълдън, а с него на корта бяха Новак Джокович, Джон Макенроу, Кончита Мартинес, Мартина Навратилова, Джак Дрейпър, Дан Еванс, Камерън Нори, Лейтън Хюит, Ига Швьонтек, Тим Хенман и Холгер Руне, които почетоха и поздравиха големия шампион, а всичко завърши с дълга и трогателна прегръдка между двамата братя Мъри.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Невъзможно да не се разплачеш: Великият Мъри се сбогува с Уимбълден след трогателна церемония Калоян Соколов
Теми:  
atp | анди мъри | видео | любопитно | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook