Няма да има "календарен шлем"! Медведев развенча Джокович и се поздрави с първа "мейджър" титла!

от в 01:32 на 13.09.2021
Калоян Соколов

Новак Джокович бе на прага от това да пренапише историята на съвременния тенис, завоювайки т.нар "календарен шлем", а именно спечелването на четирите "мейджър" титли през един сезон, но срещна изключително корав съперник в лицето на Даниил Медведев, който проведе срещата по един повече от феноменален начин и си заслужи своята първа титла в Големия шлем досега през кариерата си - 6:4 6:4 6:4.

Джокович откри първата част със свое подаване, в което с лекота достигна до два геймбола, но Медведев намираше все по-сериозна дълбочина с ударите си и изравни точките, а впоследствие световният номер едно сбърка два рутинни форхенда, допускайки пробив. Вторият поставен показа невероятно ниво на сервис от самото начало, като скоростно затвърди взетото предимство. Проблемите на сърбина се задълбочиха, тъй като малко по-късно му се наложи да спасява нова доза брейкболи, ала изведнъж неговият първи начален удар заработи безотказно и геймът приключи с уверен ас по правата.

Последваха минути на пълна доминация от страна на сервиращите, докато посрещачите единствено можеха да гледат как топката преминава покрай тях със завидна скорост. Правеше впечатлание как руснакът рискуваше значително повече от обикновено, което поставяше 20-кратния шампион от шлема под сериозно напрежение и Джокера се оказа догонващ с 3:5. Ноле запази шансовете си, впечатлявайки с няколко безупречни излизания към мрежата, само че московчанинът показа нерви от стомана и завърши сета с перфектна успеваемост при собствено подаване.

Балканецът бързо се отърси от негативните емоции и спечели седем поредни разигравания за старт на втората част, но Медведев отрази надвисналата над него опасност и изравни за 1:1. Този епизод от мача сякаш повлия негативно на водача в схемата, който понижи собственото си равнище. Руснакът от своя страна избухна с неспасяема форхенд права, която го доближи до постигането на пробив. Сега обаче дойде ред на Ноле да впечатли с психологическата си устойчивост и той съумя да съхрани крехката си преднина.

Въпросните събития по никакъв начин не притесниха бившия финалист и той преодоля поредното трудно изпитание пред себе си, тъй като Джокович отново имаше отличен шанс да отмъкне противниковото подаване, а развоят на сблъсъка видимо изваждаше извън равновесие световния номер едно, чиято ракета бе подложена на безмилостно унищожение.

Спадът в представянето на фаворита продължи с пълна сила и вторият в света имаше огромно предимство в продължителните размени, в които неизменно се оказваше по-издръжлив и заслужено се откъсна напред с 4:2. Серията на Медведев не приключи дотук, а сърбинът трябваше да показва чудеса в дефанзивен план, ако искаше да предизвика неточност от другата страна на мрежата. Все пак Джокович намери сили да намали изоставането си до 4:5, само че неговият противник не трепна и се доближи на само сет от крайния успех.

Третата част по никакъв начин не промени съотношението на силите, като концетрацията на Джокера изглеждаше на далеч по-ниско от обичайното си ниво и го вижахме как не се възползва от наглед недотам убедителните къси топки от страна на поставения под номер две. Руснакът усещаше менталната умора у опонента и постоянно предлагаше нестандартни решения в тактическата си постройка, чиито решения не бяха по силите на балканеца и Медведев заслужено изгради стряскаща преднина от 4:0.

Оттам насетне по-младият от двамата играчи с лекота поддържаше придобитото предимство до 5:2, когато допусна няколко неочаквани двойни грешки, което даде нов живот на сърбина във финала. Тази проява на слабост застави Даниил отново да застане на сервис линията в опит да приключи започнатото, а този път колебания от негова страна нямаше и той можеше спокойно да отпразнува най-голямата си победа към ден днешен!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Няма да има "календарен шлем"! Медведев развенча Джокович и се поздрави с първа "мейджър" титла! Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open | даниил медведев | новак джокович | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook