Няма да има нова №1: Мухова надви Сабаленка за 3-ти пореден път и спря серията ѝ от 15 победи

от в 12:41 на 04.10.2024
Калоян Соколов

Каролина Мухова надделя за трети пореден път над Арина Сабаленка и я спря по пътя към това да оглави годишната ранглиста в WTA Тура. Шампионката от US Open се нуждаеше от достигане до финала на WTA 1000 надпреварата в Пекин, за да измести Ига Швьонтек от върха, само че Мухова показа, че неслучайно е побеждавала Сабаленка на големите полуфинали в Синсинати и на Ролан Гарос през миналия сезон, след като отново се наложи над най-добрата тенисистка в света към момента - 7:6(5) 2:6 6:4 за 2 часа и 48 минути игрово време.

Така световната номер 49 продължава своето мечтано завръщане, след като отсъстваше за период 9 месеца заради операция на китката и прекъсна серията на беларуската тенисистка от 15 поредни победи. Въпросният успех ще изстреля Мухова с поне 13 места напред в класацията на WTA, а в спор за място на финала тя ще премери сили с една измежду 17-годишната Мира Андреева и олимпийската шампионка Кинуен Жанг.

Още в самото начало се видя, че фаворитката ще има пореден труден ден на корта срещу чехкинята, но топ поставената прояви характер и отрази общо 3 брейкбола в първото си подаване. Последваха напълно равностойни минути, в които Мухова изцяло съумяваше да разбива ритъма на мощната си съперничка и я караше да играе удари от напълно непривични за нея позиции.

Все пак световната номер 2 с напредването на времето се нагоди към разнообразната игра на опонентката си и дори разполагаше с два сетбола при 5:4 в своя полза, но Мухова също показа, че може да играе на високо равнище под напрежение и доведе нещата до тайбрек.

Там 1/2-финалистката от US Open първа поведе с мини брейк и на свой ред имаше два шанса да отмъкне откриващата част, като се справи при втората си възможност и така се поздрави с успеха в първия сет.

Неприятното за Мухова беше, че Сабаленка все по-често поемаше инциативата и не ѝ даваше възможност да променя ритъма на разиграванията. Уинърите от ракетата на беларуската тенисистка се множаха с много сериозна скорост и тя реализира дебютния пробив от старта на мача, за да поведе с 2:1.

Бившата представителка на топ 10 не се отказа и спечели следващото си подаване след спасен брейкбол, но оттам насетне не спечели нито гейм повече в хода на втората част и победителката щеше да бъде определена в трети решителен сет.

Там надмощието на 3-кратната "мейджър" носителка стана още по-видимо и тя увеличи серията си на 5 поредни спечелени гейма, откъсвайки се напред с 2:0.

Мухова обаче имаше самочувствието, че знае как да победи съперничката си в подобна завързана битка и отговори със светкавичен рибрейк, изравнявайки за 2:2. Радостта на чехкинята не продължи дълго, тъй като топ поставената отново проби и този път затвърди аванса си, за да поведе с 4:2.

Драмата обаче далеч не приключваше дотук, защото бившата финалистка от Ролан Гарос се възползва от общо четвъртата си възможност в осмия гейм, за да върне паритета при 4:4 и се доближи само на гейм от победата, печелейки следващото си подаване за 5:4.

Изглежда всичко това пречупи съпротивителните сили на Сабаленка и тя не съумя да спечели нито точка до края на мача, което маркира нейното първо поражение от 10-ти август насам.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Няма да има нова №1: Мухова надви Сабаленка за 3-ти пореден път и спря серията ѝ от 15 победи Калоян Соколов
Теми:  
wta | Арина Сабаленка | каролина мухова | Обзори | пекин

Коментари





Следвайте ни в Facebook