Няма да има "Слънчев Дубъл": Героичен Синер пречупи Алкарас и ще спори за трофея в Маями!

от в 05:13 на 01.04.2023
Калоян Соколов

Яник Синер взе реванш за поражението си от Карлос Алкарас в Индиън Уелс и прекъсна серията му от десет поредни победи, за да се класира на финала в Маями. Италианецът никога досега не беше побеждавал действащ номер едно през кариерата, но затвърди огромното си израстване в хода на годината и се наложи над топ поставения с крайното 6:7(4) 6:4 6:2. По този начин Синер лиши испанеца от възможността да се превърне в най-младия състезател постигал "Слънчев дубъл" и със сигурност вече можем да кажем, че надпреварата във Флорида ще има своя нов шампион, а на нас ни остава да разберем дали това ще е южнотиролецът или Даниил Медведев, като това се явява повторение на финала в Ротердам, когато руснакът се наложи в три оспорвани сета.

Шоуто беше на най-високо ниво от самото начало, като темпото на разиграванията беше убийствено, а зрелищните отигравания следваха едно след друго. Алкарас първи вдигна публиката на крака, когато в третия гейм реализира ретур уинър от бекхенд с отскок, ала това не му помогна да застраши особено подаването на Синер и скоро италианецът сам се сдоби с две точки за пробив. Световният номер едно проведе светкавична акция от форхенд при следващото размяна от дъното на корта, ала десетият поставен пръв пое инициативата в ответното разиграване и стисна победоносно юмрук, тъй като съумя да реализира дебютен пробив в сблъсъка.

Впоследствие шампионът от Монпелие веднага беше поставен под напрежение, но пласира няколко първи сервиса и скоро разполагаше с аванс от 4:1 гейма. Ретурите на южнотиролеца продължаваха да се приземяват с изумителна дълбочина в полето на тийнейджъра, който изглеждаше сериозно разколебан, само че все пак намери сили да спечели следващото си подаване. Това вдъхна сериозна увереност на топ поставения и той се сдоби с два шанса за рибрейк. Синер отрази светкавично първата възможност и изглеждаше, че е отиграл неспасяем бехенд по диагонала, с чиято помощ да изравни точките, ала Аларас достигна до топката и я свали неспасяемо в краката на Синер, което беше достатъчно, за да отмъкне неговия начален удар. Последваха сравнително спокойни минути за сервиращите, докато не се стигна до 5:5, когато италианецът допусна купища грешки от удобни позиции и Алкарас закономерно стигна до нов пробив, пласирайки едно от традиционните си превъзходни стоп волета.

Световният номер 11 обаче продължаваше да разкъсва на парчета съперниковите втори подавания, а Карлитос ставаше все по-несигурен в действията си и допусна цели две двойни грешки, което позволи на по-нискоранирания играч да доведе нещата до тайбрек. Там Синер взе ранно преимущество и смяната на полетата дойде при 4:2 точки в негова полза, но световният номер едно демонстрира невероятно покритие на корта и скоро разполагаше с два сетбола, като веднага реализира ас и вече предвкусваше победата.

Макар италианецът да загуби 80-минутен сет, то той не изглеждаше повлиян от въпросното обстоятелство и веднага поведе с 0:40 в откриващия сервис гейм на 19-годишния състезател, който не можа да намери центъра на ракетата си и се пропука при третия шанс срещу него. Реакцията на защитаващия шампион беше незабавна и веднага на Синер му се наложи да отразява точки за рибрейк, което по никакъв начин не го притесни и геймовете станаха 2:0 в негова полза.

Ибериецът продължи да увеличава натиска върху опонента си и за десетия поставен ставаше все по-трудно да поддържа аванса си, тъй като Алкарас заигра на извънземно равнище и без никакви усилия намираше страничните линии на съперниковото поле. Всичко това имаше мигновено въздействие върху резултата и тийнейджърът обърна нещата до 3:2 от своя гледна точка. Внезапно пък Карлитос изпита болка в един от пръстите на играещата си ръка и незабавно взе медицински таймаут, но просто не приличаше на себе си, щом срещата беше подновена и Синер спечели 11 от последвалите 12 разигравания в сета, след като преди това отрази два скрити мачбола и по този начин стана ясно, че победителят ще бъде определен в трета решителна част.

Негативните сигнали за Алкарас продължиха с пълна сила, защото той ставаше все по-бавен и видимо излъчваше сериозна умора. Това позволи на двукратния носител на трофея в София да направи доминацията си на корта още по-сериозна и съвсем скоро испанецът предаде сервис гейма си, допускайки директна неточност от къса топка. Световният номер 11 избягваше всячески да обръща внимание на явните физически проблеми от страна на 19-годишния тенисист, чието тяло бавно, но сигурно се предаваше и крампите скоро излязоха на преден план.

Първата ракета на света обаче отказваше да се предаде и полагаше наглед непосилни усилия да се задържи в срещата и някак се добра до шанс за връщане на пробива в шестия гейм, само че направи грешка директно от ретур. Този момент до голяма степен предопредели изхода на двубоя, тъй като Синер измъкна началния си удар и това доведе до пълната капитулация на неговия съперник. Защитаващият шампион вече изглеждаше готов да напусне корта победен и Синер не показа никаква милост, поздравявайки се вероятно с най-ценния успех в кариерата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Няма да има "Слънчев Дубъл": Героичен Синер пречупи Алкарас и ще спори за трофея в Маями! Калоян Соколов
Теми:  
atp | карлос алкарас | маями | Обзори | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook