Няма спиране: И световният номер едно е на колене пред Ник Кирьос!

от в 00:02 на 11.08.2022
Калоян Соколов

Безспорният гвоздей на днешната програма беше сблъсъкът между Даниил Медведев и Ник Кирьос. Двамата играчи спечелиха титли през миналата седмица и ни чакаше битка, която спокойно можеше и да е финал в състезанието. Руснакът имаше някои колебания в хода на сезона, ала всички знаем как заиграе, щом стъпи на твърдите кортове в Северна Америка, а канберецът го беше побеждавал в 2 от 3-те им срещи, което даваше предпоставки за нова тенис епика между тях.

Предварителните очаквания напълно се сбъднаха и видяхме шоу, което единствено подобни нестандартни атлети биха могли да ни осигурят. Тяхната уникалност излизаше на план във всяко едно разиграване и почти нищо не можеше да даде надмощие на другия. В крайна сметка финалната радост беше за австралиеца, който осъществи обрат и се наложи със 6:7(1) 6:4 6:2, за да продължи към фазата на осминафиналите, в която ще срещне своя сънародник Алекс Де Минор.

Срещата започна с огромно надмощие на сервиращите, като Медведев спечели първите си два сервис гейма на нула, а Кирьос отговори с последователни спечелени подавания за под 50 секунди. В тези минути разиграванията напълно липсваха, а посрещачите нямаха особен шанс, тъй като всеки от тях трябваше да се изправи срещу могъщ начален удар. Все пак можехме да похвалим австралиеца за сериозната му вариация при ударите, която най-вече се изразяваше в неговите безупречни изяви в близост до мрежата.

Непоставеният играч прибягваше често до прийома сервис-воле, експлоатирайки твърде дефанзивната позиция на съперника си. Така се стигна до 5:4 в полза на финалиста от Уимбълдън, когато той вдигна трибуните на крака чрез брилянтна бекхенд права и световният номер едно се оказа изправен пред сетбол. Последва серия от мощни първи подавания, които задържаха Медведев в резултата и закономерно се стигна до тайбрек. Там Ник спечели първото разиграване, но оттам насетне играта му тотално се разпадна и той не взе нито точка повече.

Наглед шампионът от US Open трябваше да има сериозно психологическо предимство, взимайки предвид случилото се в първия сет. Кирьос обаче нямаше намерение да отделя твърде много внимание на пропуснатите шансове и разбра, че няма как да надиграе опонента си в дълги размени. Точно тези обстоятелства принудиха световния №37 да рискува далеч повече с ударите си и уинърите започнаха да валят от неговата ракета.  Московчанинът пък нямаше отговор за мощта на австралиеца и чакаше своеобразната тенис буря да отмине, само че това не се случи и по-нискоранкираният играч задържа аванса си до последно, за да вкара двубоя в решителна част.

Финалният сет стартира с явно надмощие на Медведев, чиято безгрешна игра докарваше до сериозни нервни изблици канбереца. Съвсем скоро дойдоха и първите брейкболи в актива на топ поставения, но последваха няколко отлични стоп волета и опасността беше предотвратена. Внезапно първото подаване на руснака тотално се изгуби, докато Кирьос не се колебаеше да влезе навътре в пределите на корта и заслужено постигна пробив за аванс от 4:2, след което дублира преднината си и се поздрави с втора победа над световен номер едно през своята кариера.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Няма спиране: И световният номер едно е на колене пред Ник Кирьос! Калоян Соколов
Теми:  
atp | даниил медведев | монреал | Ник Кирьос | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook