Николай Драгиев: Смяната на Валверду закъсня с една година

от в 02:29 на 10.05.2019
Георги Христов

Спортният коментатор Николай Драгиев гостува в телевизия "Европа", за да коментира водещите теми от света на тениса в последните дни. Той взе отношение и по най-интересната новина от седмицата - раздялата между Григор Димитров и наставникът му Дани Валверду.

"Несъмнено Григор Димитров изживява момент на криза. И това, което се случи преди два дни - смяната на треньора, беше съвсем нормално нещо. Аз дори мисля, че тя дори закъсня с около една година. Още през средата на миналата година се виждаше, че нещата не вървят. Че той буксува и даже се движи назад. Започна да пропада в ранглистата.

"Това, което е тревожно напоследък, е че той записа загуби срещу тенисисти, които трябва да побеждава и дори без най-добрата си игра. Както беше Тейлър Фриц, Николас Джари, Джордан Томпсън в Маями. Той намери начин да загуби тези три мача срещу тенисисти, които са далеч като опит и класа от него. И смятам, че този ход беше напълно задължителен.

"В света на тениса това е нещо нормално. Треньорите се сменят често. Григор Димитров е може би тенисистът, който в последните седем години, е сменил най-много треньори. Ако смятаме и неговия баща, те са 11. Ще ги изброя - Пато Алварес, Петер Лундгрен, Питър Макнамара, Патрик Муратоглу, Жан Башело, Микаел Тилстрьом, Роджър Рашид, Йохан Йоргретен, Франко Давин и Дани Валверду, с който се задържаха близо три години от 2016-а. Независимо дали става въпрос за тенис, футбол или художествена гимнастика - когато резултатите не са налице, най-естественото е да потърсиш смяна в лицето на нов треньор.

"Андре Агаси не е треньор, той беше привлечен в щаба на Григор като съветник, мотиватор и ментор. Пред Григор предстои период, в който да се работи върху някои технически елементи от играта, които куцат. Това Агаси не може да го направи. Тук трябва човек, който разбира техническите аспекти и да поеме риска за промяната. Никога не е късно - дори, когато си на 32-33 години, да направиш генерални корекции. Видяхме Федерер," коментира Драгиев.

Той сподели и от кога смята, че датират проблемите на Димитров. "Тази криза започна още в началото на миналата година. Стана ясно, че Григор трудно ще задържи мястото си в топ 10 на света. Последваха ранни отпадания на турнирите. Това беше резултат от очевидни слабости в играта му - проблеми със сервиса, допускане на много двойни грешки и липсата на желание и мотивация в определени моменти. Това разочарова много хора - нежеланието му да се бори, да даде всичко от себе си. Много мачове бяха загубени и заради това. Ние няма как да знаем дали има проблеми и в личния си живот.

"Тези неща могат да му се отразят. Той е емоционален човек. Не е като Федерер или Надал, които са супер професионалисти, които на корта могат да се разграничат от случващото се у дома. Той е по-емоционален и това му влияе. Ние няма как да знаем всичко. Очевидно беше, че той играе без желание. Особено във втората половина на миналата година, когато отпадаше в първи кръг. Тези турнири в зала - във Виена, Париж - там очевидно играеше без желание и искаше да избута сезона. Ние се надявахме, че ще започне на чисто тази година.

"Наистина неговото класиране в ранглистата в последно време, е като асансьор - ту надолу, ту нагоре. Ние се надявахме, че този сезон асансьорът отново ще тръгне нагоре, но виждаме че резултатите не са положителни. Съмнявам се, че той се интересува какво се говори в България или по света. Доста водещи специалисти изразиха донякъде разочарование, че такъв суперталант в тениса в момента се намира на едно неестествено място в ранглистата.

"Предполагам, че и той е притеснен и затова се реши на този ход. Сега има няколко варианта за нов треньор. Или това може да бъде някой от големите имена, или Григор да рискува и да опита с някой по-амбициозен млад специалист, който да свърши тази техническа работа, която е необходима, за да се заздрави играта му. В какво се изразява тази техническа работа? Очевидно е, че той има проблем със сервиса. Друго нещо е бекхендът. Видяхме как един Федерер в късен етап от своята кариера, промени бекхенда - затвори малко хвата при изпълнение, промени точката на контакта и започна да играе по различен начин. Видяхме този ренесанс от 2017. Сега играе съвсем различен тенис, ако пуснете Федерер от преди десет години, то това са почти напълно различни играчи. Има някои детайли, които трябва да се подобрят, за да бъде конкурентен," анализира още Драгиев.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Николай Драгиев: Смяната на Валверду закъсня с една година Георги Христов
Теми:  
григор димитров | дани валверду | николай драгиев | супер треньори | тенис | тенис бг | тенис блог | тенис новини | тенис треньори

Коментари





Следвайте ни в Facebook