Николоз Басилашвили - посланикът на Грузия

от в 09:54 на 28.01.2019
Мария Петрова

Само шест дни ни делят от старта на от водещите спортни събития в България за 2019 година – тенис шоуто Sofia Open. Световният елит на аристократичния спорт ще завладее България от 3 до 10 февруари. "Арена Армеец" е домакин на битките от силния АТР 250 турнир. В дните преди старта продължаваме рубриката "Звездите на Sofia Open 2019". Нека заедно се запознаем с любопитни факти за тях и да отброяваме с нетърпение дните до старта!

Талантът си е талант, но е друго доказано име да те признае.

Точно това се случва с Николоз Басилашвили. Когато е на 16 грузинецът тренира цяла седмица в дома на Брад Гилбърт в Калифорния. Известният скандалджия като играч, а после треньор е очарован от доброто възпитание и най-вече от потенциала на младежа.

Най-силно впечатление на Гилбърт прави способността на Николоз да удря топката с всичка сила от всякаква позиция на корта. По време на една от тренировките грузинецът едва не събаря стоящия до мрежата Брад, който после разказва, че скоростта е била около 1000 мили в час. На шега, разбира се.

"След тази случка не го изпускам от внимание и следя кариерата му. Спомням си как тогава казах на жена ми, че ще бъда изненадан, ако това момче не влезе в топ 10 или топ 15", признава човекът, с когото Андре Агаси стигна №1 в световната ранглиста.

Басилашвили е тенисист, който не е играл на нито един турнир от Големият шлем при юношите. За сметка на това обаче се доказа при мъжете. През юли миналата година той влезе в основната схема на турнира в Хамбург от квалификациите и стана шампион. Няколко месеца по-късно взе втората си титла в Пекин след победа над четвъртия в света Хуан Мартин дел Потро (Арж) на финала. На 7 януари записа и най-доброто си класиране в световната ранглиста – №20.

"Аз съм единственият от моята страна, който печели турнири от АТР. Много съм горд, когато видя Грузия до името си. Тенисът става все по-популярен в моята родина. Много хора следят мачовете ми и ме поздравяват за успехите. В такива моменти се чувствам фантастично", казва Басилашвили. Познаваме го и в София, след като през 2017 г. отстрани водача в схемата Доминик Тийм (Ав), а на полуфинала загуби от бъдещия шампион Григор Димитров.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Николоз Басилашвили - посланикът на Грузия Мария Петрова
Теми:  
sofia open | николоз басилашвили | тенис | тенис бг | тенис новини | тенис турнир в софия

Коментари





Следвайте ни в Facebook