Нишикори преодоля борбения Карлович след трилър и дълъг тайбрек в петия сет!

от в 05:14 на 17.01.2019
В
Кей Нишикори оцеля в истински трилър, завършил с тайбрек в петия сет. Японецът надделя над хърватския ветеран Иво Карлович след 6:3 7:6(6) 5:7 5:7 7:6(7) в мач, продължил 3 часа и 48 минути. Гигантът, който реализира цели 59 аса, не се отказа след загубата на първите два сета, като дори достигна до три поредни брейкбола при 4:4 в петия сет, но в този момент осмият поставен показа силен характер и отрази тези възможности. След края на мача хърватинът бе изпратен от австралийската публика с бурни аплодисменти заради непримиримостта си и чудесния мач, който той сътвори с японеца. Нишикори в третия кръг ще се изправи срещу Филип Колшрайбер или Жоао Соуса.

Характерно за мачовете на хърватския бомбардир първите няколко гейма преминаха лесно за сервиращите, като Карлович нижеше ас след ас и атакуваше при първа възможност мрежата и то с добър успех, но от друга страна ретурите му не работеха.

При 2:2 Иво реализира изящна къса за 0:15, ала грешна преценка в близост до филето му коства следващото разиграване, а след директна точка от сервис и перфектно изпълнено стоп-воле Нишикори взе подаването си за 3:2. Последва нулев гейм за "великана" в който японецът дори не влезе в разиграване - 3:3.

В осмия гейм Кей достигна до 0:30 след двойна грешка на хърватина и печеливш ретур от бекхенд. В последствие "самураят" достигна до три поредни шанса за пробив след като умело свали топката в краката на озовалия се твърде далеч от мрежата Карлович.

Иво спаси първите две възможности с чудесно пласирани начални удари, но при третата капитулира след неуспешно изпълнено воле и по този начин противника му получи правото да сервира за сета.
Нишикори се справи брилянтно с нелеката задача и след форхенд уинър по диагонала, затвори първата част с 6:3.

Във втория сет доминацията на японеца продължи и той дръпна с 0:30 в първия сервис гейм, като в хода на двубоя разгадаваше все по-добре посоката на началния удар на Карлович, но все пак хърватинът смени тактиката и с няколко бомби в тялото на съперника откри резултата в сета.
За съжаление на бомбардира обаче, руслото в което бе влязъл двубоя включваше множество дълги размени от основната линия, в които той нямаше никакви аргументи и макар да "натискаше спусъка" с единични силови форхенди, японецът показваше завидна устойчивост и караше хърватинът да играе допълнителни удари, което неминуемо водеше до грешки.
В петия гейм Кей достигна до 15:30 след неспасяем лоб, а секунди по-късно имаше брекпойнт след като пласира ретур върху линията. В този миг обаче се намеси ведесъщия сервис на ветерана и с три поредни аса, той спаси подаването си.

При 4:3, доктор Иво имаше аванс от 15:30 след смело изпълнен ретур, ала в следващата точка бекхенд слайса му се спря в лентата на мрежата и оттам насетне Кей нямаше проблеми да изравни за 4:4.

Карлович придобиваше все по-голяма увереност в сервис геймовете си и за пореден път се справи на бърза ръка със задачата, повеждайки с 5:4.

Определено на корта бе настъпил обрат в съотношението на силите и Иво изглеждаше по-добрият от двамата към момента, но той пропусна да материализира игровото си предимството в резултатно такова, след като направи фрапантна непредзвикана грешка при дюс, което му коства и гейма.
До края на частта до изненади не се стигна и закономерно тайбрек трябваше да определи изхода му.

В дългия гейм 39 годишния тенисист се чувстваше в свои води и пръв направи минибрейк за 2:0, ала Кей отговори с ас на втори сервис и минаващ форхенд, за да изравни точките. Двамата спечелиха по още една точка в подаванията си и се стигна до 6:6, когато Иво пропусна лесно форхенд воле на опразнен корт, а Нишикори записа сета в сметка си, правейки пасингшот по правата от обратния си удар, след като Карлович излезе абсолютно неподготвен напред.

Третият сет бе започнат при затворен покрив заради лошите метеорологични условия в Мелбърн, а това трябваше да е от полза на хърватина, тъй като условията станаха още по-бързи.

Японецът обаче бе на друго мнение и започна да движи постоянно съперника си и с дълбоките си ретури го държеше далеч от мрежата, но все пак "докторът" успяваше да поддържа баланса в геймовете в хода на сета и дори при 5:5 след като "заключи" перфектно мрежата на два пъти и завърши с уверено изпълнени волета поведе с 0:30. Последва тежък форхенд уинър от ракетата на хърватина, а непредизвикана грешка на Нишикори дари пробива на Карлович.

След почивката Иво стартира малко колебливо и загуби първата точка в гейма, ала след три поредни аса и един сервис уинър, Карлович намали пасива в сетовете до 1:2.

В четвъртата част разиграванията станаха дори още по-кратки вследствие на умората нахлула в двамата състезатели. Първата възможност в сета се откри пред Нишикори, който бе започнал да посреща изключително агресивно, но с ас номер 40 и още един тежък начален удар, Карлович спечели подаването си.

При 5:5, сценарият от миналият сет се повтори и Иво отново проби на нула, като се отчете с един плосък бекхенд уинър по правата, удар много далечен от базовия арсенал на хърватина. В последния гейм Иво записа 4 поредни аса и така вкара мача в пета решителна част.

В решителния сет Докторът имаше аванс от 40:15 в подаването си при 1:0 за японеца, но допусна изравняване. Все пак това не оказа влияние върху хърватина и след нови два мощни сервиса той изравни за 1:1. Нишикори често се окуражаваше с подвиквания след спечелени точки, съзнавайки че възможността той да загуби мача става все по-реална.

Иво започна шестия гейм с 50-тия си ас в срещата, а след още две директно спечелени точки от сервис, както и безкомпромисен уинър от форхенд воле, той изравни резултата - 3:3. В следващия гейм хърватинът отново се опита да направи минаващ удар от непривичния за него бекхенд драйв, но японецът този път бе подготвен и го отрази с печеливш удар от воле, а скоро и поведе отново в геймовете.

Подаването на Нишикори при 4:4 не започна по най-добрия начин за 8-мия поставен, след като Карлович реализира форхенд уинър по правата, а след това, отново след поредица от мощни форхенди, предизвика и грешка на японеца. Последва сервис-воле на второ подаване, което завърши с катастрофално воле, забито в дъното на мрежата, за стегнатия японец. Първия скрит мачбол бе отразен след мощен сервис, насочен към по-слабия удар на хърватина, а след това Карлович успя да влезе в разиграване, но сбърка слайс бекхенд. Кей заигра изключително предпазливо и гледаше да вкарва всеки удар в корта на всяка цена, а търпението на гиганта се изчерпа и той пропусна трети брейкбол след сбъркан форхенд. В крайна сметка Нишикори осъществи обрат в гейма и поведе с 5:4.

Карлович не позволи предният гейм да му повлияе и спечели поредното си безкомпромисно подаване. Дойде и ред на Нишикори да вземе лесно сервиса си, като при 5:6 Иво изостана с 15:30, но след два аса, както и мощен втори сервис, който японецът не вкара в очертанията в корта, двамата достигнаха до решителен дълъг тайбрек, който щеше да определи крайния победител в драматичния сблъсък.

Там Кей побърза да вземе сервиса си, както и да пласира неспасяем ретур в краката на налитащия на мрежата хърватин за 2:0. 8-мият поставен след това имаше възможност за нов минибрейк, но сбърка бекхенд в мрежата. Реваншира се обаче за тази си грешка и осъществи уинър от обратен удар по правата, а след успешно излизане на мрежата поведе и с 4:1. Безкомпромисен смач на хърватина намали преднината на опонента му, а след смяната на полетата Доктора реализира и ас по късия диагонал. Японецът рязко намали скоростта на първия сервис, за да се подсигури, че хърватинът няма да предприеме атаки от форхенд, което му донесе дивиденти и преднина от 6:3 точки. След самоотвержено излизане на мрежата обаче Иво отново се доближи до съперника, а скоро предизвика и грешка от форхенд на играещия с ,,Уникло" тенисист. Тогава първият сервис на японеца не влезе, а хърватинът натисна спусъка от форхенд на ретура, който закачи основната линия с броени милиметри. Така най-накрая минипробивът бе върнат, а след феноменална защита и нетипичен бекхенд уинър на Карлович хърватинът поведе за пръв път в тайбрека. Последва обаче лека грешка от воле на Иво, а драмата се засилваше все повече и повече. Кей след това съумя да направи блестящ ретур от бекхенд по обратната права, който свари противника му неподготвен, и поведе с 8:7 точки. Карлович след това не успя да вкара ретура в корта, давайки два мачбола на японеца. Още първият бе реализиран, а Нишикори падна на земята в изблик на радост и облекчение.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нишикори преодоля борбения Карлович след трилър и дълъг тайбрек в петия сет! В

Коментари





Следвайте ни в Facebook