Номерата не минават срещу него: Синер отмъсти за Григор и изхвърли Руне от турнира в Монако!

от в 16:43 на 12.04.2024
Калоян Соколов

Яник Синер можеше да разчита на подкрепата на всички български фенове на тениса по време на неговия 1/4-финален двубой от Мастърса в Монте Карло срещу Холгер Руне. Това се дължеше на обстоятелството, че датчанинът приложи един куп мръсни номера, за да преодолее съпротивата на Григор Димитров в близо 4-часовата тенис епика, с която двамата ни дариха през вчерашния ден.

Самата среща между Синер и Руне ни предложи най-доброто от света на модерния тенис, а миналогодишният финалист изглеждаше напълно възстановен от вчерашните си две изиграни срещи и се противопостави максимално на световния номер две, но италианецът беше готов за предизвикателството и за втора поредна година се класира за 1/2-финалите в Княжеството, отмъщавайки си на Руне за поражението, което му нанесе на същата надпревара през миналия сезон - 6:4 6:7(6) 6:3.

Световният номер 7 запази тактиката си от мача с първата ни ракета и започна много агресивно от първите минути, а Синер изглеждаше изненадан от това колко рано взема топката неговия съперник и се оказа изправен пред брейкбол в четвъртия гейм. Последва бърза комбинация от страна на фаворита, който отрази възможността, изстрелвайки мощен форхенд по диагонала и много скоро достигна до паритет при 2:2.

Това се оказа много важен момент в сета, защото датчанинът обърка лесен форхенд в непосредствена близост до мрежата и след това предаде подаването си, отстъпвайки в маратонско разиграване на безгрешния южнотиролец. Оттам насетне вторият поставен беше безупречен на собствен сервис и въпреки няколкото фойерверки от ракетата на Руне, то той единствено съумяваше да се държи близко в резултата, но не и да обърне нещата в своя полза, което доведе частта до успешен край за шампиона от Аустрелиън Оупън.

Скандинавецът продължава да задава много високо темпо в първите минути от втория сет и всячески разнообразяваше играта, което го правеше много опасен. Италианецът пък беше изключително стабилен от дъното на корта и чакаше спад от страна на младока, който нямаше как да продължава да печели разигравания до безкрай със своя антисистемен подход.

Моментът на Синер дойде в петия гейм, когато 20-годишният играч допусна две поредни двойни грешки и по-високоранкираният тенисист поведе с 0:40, след като изпълни безкомпромисен смач от основната линия. Миналогодишният финалист обаче не трепна и вкара късите си топки в употреба, с чиято помощ влезе в серия от пет поредни точки и поведе с 3:2.

Това вдъхна сериозна увереност на датчанина, че е способен на обрат и той започна да движи съперника си по дължината на целия корт, само че южнотиролецът контрираше по фамозен начин агресивните изпълнения на опонента си и продължаваше да се задържа близко в резултата. В крайна сметка екстремния тенис на световния номер 7 рухна в 11-ия гейм, когато ръката му трепна и италианецът се сдоби с нови три възможности да осъществи решаващ пробив, след което отново видяхме арогантно поведение от страна на Руне, който показа с жестове на публиката да млъкне и освиркванията по негов адрес заваляха, а той повика супервайзер и спря да играе, докато трибуните утихнат.

Изглежда обаче скандинавецът просто живее за провокацията и се завърна на корта, играейки най-добрия си тенис, а всичко това доведе до преминаването към една добре позната територия за датчанина през тази седмица, а именно тайбрека. Там всичко вървеше напълно равностойно до 3:2 в полза на Руне, когато Синер наглед беше изкарал форхенда си в аут, но Дамиен Дюмосоа се намеси от стола си и смяната на полетата дойде при 3:3, въпреки че системата за видеоповторение показа, че топката е извън корта.

Последва запратен ретур в мрежата от страна на по-нискоранкирания играч, а Синер усети своя миг и реализира мини пробив със свръхзвуков минаващ удар по диагонала. Миналогодшният финалист взе следващата точка на свое подаване, ала следващото разиграване приключи в полза на фаворита и той достигна до мачбол. Бившият шампион от Мастърса в Париж обаче просто отказваше да се предаде и изстреля фантастични форхенди, с които обърна нещата в своя полза, като накрая италианецът допусна непредизвикана грешка от бекхенд при сетбола на съперника си и така скандианавецът спечели девети пореден тайбрек и вкара срещата в решителен сет.

Наглед психологическото предимство беше преминало на страната на Руне и той пръв имаше възможност да пробие в третата част, но реши да рискува с пореден пуснат удар и късата му топка се приземи в мрежата. Играта продължи равностойно до 4:3, когато Синер избухна с два мълниеносни ретура, а датчанинът видимо изпитваше умора и предаде сервиса си с двойна грешка. Този път Синер не трепна, сервирайки за мача и спечели тази близо 3-часова схватка със седмия поставен, за да оформи 1/2-финален сблъсък със Стефанос Циципас.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Номерата не минават срещу него: Синер отмъсти за Григор и изхвърли Руне от турнира в Монако! Калоян Соколов
Теми:  
atp | монте карло | Обзори | холгер руне | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook