Нов 1/2-финалист в Тура: Тийм загуби от играч без ATP победа на клей от 2016-а насам

от в 20:33 на 07.04.2023
Мартин Петков

Доминик Тийм в хода на настоящата седмица на турнира в Ещорил успя да сложи край на серията си от загуби в Тура, като за първи път от миналия октомври насам записва две поредни победи, които го отведоха до място на четвъртфиналите. В тях през днешния ден австриецът трябваше да премери сили с една от сензациите в надпреварата в лицето на световния номер 80 Куентен Алис, който за първи път 2016-а година насам постигна успех в основната схема на АТР състезание на клей и последователно елиминира местния любимец Нуно Борхес и Роберто Баутиста Агут, за да намери място във финалната осмица.

Прогресът за 191-сантиметровия французин обаче не спря дотук, след като той изнесе поредния си впечатляващ двубой на корта в португалския град и успя да надделее в поредни сетове над бившия шампион от US Open, като стори това за малко над час игра - 6:1 6:4. По този начин 26-годишният Алис подпечата класирането си за своя дебютен полуфинал в Тура, където в спор за място в мача за отличието, ще срещне победителя измежду защитаващия шампион Себастиан Баез и топ поставения в схемата - Каспър Рууд.

Още от самото начало на сблъсъка събитията се концентрираха около размените от форхенд страната, при което някогашният номер три видимо нямаше нужния контрол над ударите си, които често изпращаше извън очертанията на корта, като французинът успя да се възползва максимално добре от това и реализира пробив. Ответната реакция на Тийм беше на нужното ниво и той предугади неколкократно пласирането на сервиса на своя опонент, ала Алис не трепна и отрази два шанса за рибрейк пред австриеца, преди да използва придобития импулс в играта си, за да дублира предимството си в резултата и записа откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част съотношението на силите отново се завърна към това от началните минути в срещата, като никой от двамата не успяваше да наложи волята си над противника. В ключов фактор обаче се превърна високата ефективност на спечелени точки на собствено подаване, с която си служеше световният номер 80, докато бившият шампион от Шлема допускаше прекомерен брой грешки в своите геймове и инкасира пробив в средата на сета. Оттам насетне Алис взе всичко в свои ръце и без излишни затруднения на начален удар, сложи точка на спора в срещата.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Нов 1/2-финалист в Тура: Тийм загуби от играч без ATP победа на клей от 2016-а насам Мартин Петков
Теми:  
atp | доминик тийм | ещорил | куентен алис

Коментари





Следвайте ни в Facebook