Нов клей шампион: Медведев пребори омразата към настилката и Руне, за да вдигне купата в Рим!

от в 20:44 на 21.05.2023
Калоян Соколов

Даниил Медведев изигра вероятно най-добрия си мач някога на червени кортове и достигна до своята дебютна титла в кариерата на тази настилка, завоювайки трофея от Мастърса в Рим. Руснакът откри клей сезона със серия от ранни отпадания и това го накара да заяви, че в най-добрия случай е сред топ 1000 на състезателите върху землени кортове, но нещата се обърнаха само за миг в негова полза и той е заслуженият номер едно в италианската столица, след като надигра Холгер Руне във финала с крайното 7:5 7:5.

По този начин Медведев взе реванш от скандинавеца за поражението, което той му нанесе в Монте Карло и освен това си осигури изкачване под номер две в световната ранглиста, измествайки Новак Джокович от въпросната позиция, а това означава, че сърбинът би могъл да срещне един измежду Карлос Алкарас и самия московчанин още в полуфиналната фаза на Ролан Гарос.

Началото беше абсолютно равностойно, като очаквано младокът беше по-иницативен от двамата на корта и се опитваше да разстрои ритъма на своя съперник с множество къси топки, но шампионът от Маями беше готов за подобни смени на темпото и неутрализираше безпроблемно едно от основните оръжия в играта на своя опонент. Все пак категорично Руне определяше хода на разиграванията и заслужено пръв се сдоби с две поредни точки за пробив, само че по-високоранкираният тенисист влезе в ролята на същинска стена в последвалите минути и спаси подаването си, за да поведе с 3:2.

Оттам насетне финалистите безпроблемно минаваха през своите сервис геймове, докато не се стигна до 6:5 в полза на световния номер три, който точно тогава съумя да вкара поредица от изключително дълбоки ретури и се сдоби със сетбол, чиято реализация не го затрудни по никакъв начин.

Седмият поставен изглеждаше повече от готов да отговори на предизвикателството и веднага се откъсна с 2:0 напред в началото на втората част, ала последва неочаквана серия от грешки на 20-годишния тенисист, която позволи на руснака мигновено да стигне до паритет в резултата. Руне обаче не се нуждаеше от дълго време, за да превключи отново в почти напълно съвършен тенис режим и наличието на трети сет изглеждаше почти неизбежно, защото финалистът от Монте Карло взе аванс от 5:3.

Тогава нервите завладяха датчанина, чиито действия ставаха все по-необясними, а за Медведев просто беше достатъчно да връща топката от другата страна на мрежата и много скоро се стигна до обрат в резултата, тъй като младокът беше принуден да сервира за оставане в мача. Тази задача пък се оказа непосилна за по-неопитния играч, който пропускаше със сериозно отстояние ударите си и изведнъж имахме три шампионски точки пред московчанина.

Първият шанс беше пропилян заради неуспешно изпълнена къса топка от ракетата на Даниил, само че той веднага се поправи, дочаквайки поредната неточност от другата страна на мрежата и можеше да се поздрави с една недотам очаквана, но изключителна сладка титла на така ненавиждания от него клей. Това беше пети трофей за руснака през сезона, което е рекорд по този показател за 2023-та в ATP Тура и освен това той вече може да се похвали с цели шест купи от сериите "Мастърс".


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нов клей шампион: Медведев пребори омразата към настилката и Руне, за да вдигне купата в Рим! Калоян Соколов
Теми:  
atp | даниил медведев | Обзори | рим | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook