Нов луд мач: Надал навакса сет и пробив, за да се класира за първия си финал от 2 години!

от в 16:16 на 20.07.2024
Калоян Соколов

Рафаел Надал се класира за своя 131-ви финал в ATP Тура и първи от Ролан Гарос 2022-ра насам! Рафа изглеждаше изгубен в мача си с Дуйе Айдукович и не се виждаше как би могъл да обърне нещата в своя полза, имайки предвид вчерашната си 4-часова битка с Мариано Навоне, само че Матадора демонстрира, че и на 38 години все още не е научил значението на думите "предавам се" и триумфира с крайното 4:6 6:3 6:4 за 2 часа и 12 минути игрово време.

По този начин манакорецът си осигури сблъсък за трофея на ATP 250 клей турнира в шведския град Бощад с един измежду Нуно Борхес и Тиаго Аугустин Тиранте, които никога не е срещал досега в своята кариера, а ангажиментите му за днес на корта не са приключили, защото тепърва с Каспър Рууд ще премерят сили с бразилците Рафаел Матош и Орландо Луз в двойковата надпревара.

Началото беше кошмарно за Надал, който не изглеждаше възстановен от вчерашния си 4-часов мач и инициативата беше изцяло на страната на квалификанта. Испанецът играеше изключително плитко и балонно, а хърватинът показваше много по-високо ниво на агресия спрямо Навоне и с лекота постигна пробив на старта.

Айдукович не спря дотук, като изглеждаше в пъти по-свеж от своя съперник и използваше всяка една възможност да атакува ветерана. Всичко това доведе до втори пореден брейк в полза на аутсайдера, което ни навеждаше на мисълта, че можем да станем свидетели на бърза развръзка в мача, но Надал бързо ни напомни, че подобно нещо е изключено, когато става дума за негов мач.

Бившият шампион започна да покрива далеч по-добре корта и извличаше сериозен брой непредизвикани грешки от ракетата на световния номер 130, с чиято помощ намали изоставане си до 2:3. Балканецът обаче също показваше сериозни тенис аргументи, сервирайки на много високо ниво през целия откриващ сет и в крайна сметка не позволи на Матадора да го настигне в резултата.

По-нискоранкираният играч продължи да играе на много високо ниво във втората част и отново осъществи пробив още в първия гейм. Тогава боецът в "Краля на клея" се събуди и видяхме съвсем друго лице от фаворита в мача, който започна уверено да изпълнява марковия си форхенд по правата и да завършва немалко точки в близост до мрежата. Това ниво се оказа невъзможно за достигане от Айдукович, който инкасира два брейка в следващите минути и имахме равенство в сетовете.

22-кратният "мейджър" носител стартира по перфектния начин в решителната част, където впечатляваше с фамозни контра изпълнения и фемоменална защита. Аутсайдерът пък сякаш напълно загуби вяра в себе си и бъркаше топки от много изгодни позиции, като съвсем скоро ветеранът имаше аванс от двоен пробив при 3:0.

Всичко в този момент изглеждаше приключило, само че Рафа показа същата слабост от вчерашния ден и преднината му беше скоропостижно заличена от вдъхновения хърватин. Айдукович не се колебаеше да потърси завърващия удар от всяка една точка на корта и заслужено направи геймовете 3:3.

Явно обаче емоциите дойдоха в повече на балканеца, тъй като той предприе няколко необмислени атаки към мрежата и отново загуби подаването си, а впоследствие Надал се върна от 15:40 на собствен сервис и нямаше какво да го спре по пътя към победата.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Нов луд мач: Надал навакса сет и пробив, за да се класира за първия си финал от 2 години! Калоян Соколов
Теми:  
atp | бощад | Обзори | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook