Нов мач, но идентична развръзка: Рууд спря устрема на Руне в скандинавското дерби на РГ!

от в 00:15 на 08.06.2023
Мартин Петков

Каспър Рууд взе своя сладък реванш от Холгер Руне за поражението си на Мастърса в Рим и записа първата си победа над тенисист от топ 10 от миналия ноември насам, с което за втора поредна година намира място във финалната четворка на Ролан Гарос. Днешната скандинавска битка представяше повторение на четвъртфинала им отпреди 12 месеца в Париж и макар сега силите да изглеждаха изравнени, то актуалният вицешампион в турнира изигра един от най-добрите си мачове за сезона и сломи по-младия си колега отново в четири сета, нуждаейки се от 2 часа и 44 минути на корта, за да го стори - 6:1 6:2 3:6 6:3.

По този начин световният номер 4 се превръща в последният тенисист, класирал се за полуфиналната фаза във френската столица, като в опит да изравни постижението си от миналата година и отново да бъде част от мача за титлата на Откритото първенство на Франция ще премери сили с Александър Зверев, срещу когото има една победа в три сблъсъка.

Началото на двубоя бе колебливо и за двамата скандинавци и докато Рууд съумя да ограничи проблемите си в рамките на само един гейм, в който отрази два брейкбола, то шестият поставен продължи да бърка необосновано и допускайки две двойни грешки в откриващото си подаване за мача, то пробивът в актива на по-високоранкирания тенисист не закъсня. Датчанинът пък по никакъв начин, дори минимално, не се доближаваше до равнището, на което бяхме свикнали да го наблюдаваме в хода на клей сезона и макар че се разписа в резултата, отстоявайки началния си удар от ситуация 0:40, то неточностите в играта му прогресивно се увеличаваха с всяка изминала минута и миналогодишният вицешампион без да трябва да прави нещо особено, освен да държи топката в корта, отмъкна отново сервиса на по-младия си колега и се поздрави с успеха в дебютния сет.

Стартът на втората част се оказа далеч от оптимистичен за Руне, който така и не можеше да намери ритъма в играта си, като грешките в представянето му изобилстваха и за капак на всичко, то младежът заби топката в мрежата от смач на празен корт, с което бе официализиран поредният пробив на световния номер 4. Същевременно норвежецът остана изключително съсредоточен върху собствения си план за мача и не се влияеше от проблемите на съперника си, като с безупречните си действия от основната линия постепенно затягаше обръча около врата на по-младия си колега, който имаше своите моментни проблясъци, но далеч не показваше нещо, с което да застраши лидерската позиция на противника си.

Съотношението на силите пък беше още по-добре онагледено от страна на Рууд в следващите минути от сета, когато затвърди убеждението, че се намира в страхотна спортна форма и експлоатира колебанията на световния номер 6, за да осъществи втори брейк и скоропостижно дублира водачеството си в общия резултат на съревнованието.

Началото на третата част беше напът да протече напълно според очакванията на база видяното досега, след като миналогодишният финалист достигна брейкбол още в дебютния гейм на доскорошния тийнейджър и се намираше на само точка разстояние от това да направи решителната крачка към победата в мача. Изправен до стената, Руне запази нужния самоконтрол и най-после загатна за своя сервис, благодарение на който оцеля, като след стореното получи сериозна доза импулс в играта си и уинърите от ракетата му "заваляха".

Шестият поставен с всяка изминала точка видимо придобиваше все по-голяма увереност в себе си, че все още нищо не е напълно загубено и след като избра да играе на ръба на риска, търсейки безпрецедентно печеливш удар, то самоотвержеността му се оправда и първият пробив на сметката на датчанина в мача беше факт - 2:0. Оттам насетне двубоят стана значително по-интригуващ и публиката мигновено, както се очакваше, застана зад гърба на Холгер в желанието си да го вдъхнови към завръщане в сблъсъка, при което всички странични фактори донесоха своето положително влияние върху датчанина, който лимитира неточностите в равнището си и доведе сета до успешен край в своя полза, увеличавайки престоя си на корта.

 С настъпването на четвъртата част именно едно от най-доверените оръжия за Руне в лицето на началния му удар го изостави, след като в рамките на дебютните си два гейма той пласира едва 28 процента от първите си сервиси, което позволи на норвежеца да взима рано инициативата в разиграванията, които умело ръководеше от вездесъщия си форхенд, преди да нанесе завършващо отиграване. Подобно стечение на обстоятелствата накара световния номер 4 да импровизира и той прибегна към късите топки, в чието изпълнение липсваше нужната изпипаност и след грешка на по-нискоранкирания тенисист от подобен вид удар, то Каспър поведе с пробив - 3:1.

Последвалият гейм на миналогодишния финалист пък представляваше на практика фундаменталният момент за бъдещия триумф на четвъртия поставен, след като той се завърна в резултата от 15:40 посредством поредица от страхотни разигравания, завършили с негов успех, при което затвърди преднината си и насочи своето внимание единствено към крайния успех. Световният номер 6 пък до голяма степен оставаше подвластен на емоциите си и в старанието си да е агресивен отново се завърна към многобройните грешки в своето представяне, като макар и да спаси два мачбола на собствен сервис, то по никакъв начин не наруши устрема на Рууд, който довърши започнатото в своето подаване и подпечата победата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нов мач, но идентична развръзка: Рууд спря устрема на Руне в скандинавското дерби на РГ! Мартин Петков
Теми:  
atp | каспър рууд | ролан гарос | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook