Нов Мастърс 1/2-финал: Григор остана непобеден от Хуркач и продължи парижката си приказка!

от в 15:44 на 03.11.2023
Мартин Петков

Григор Димитров ни направи свидетели на поредното си петзвездно представяне на Мастърс 1000 турнира в Париж и се класира за полуфиналната фаза. Най-добрият български тенисист изнесе същински тенис мастърклас на шампиона в Шанхай - Хуберт Хуркач, от когото не е губил досега в кариерата си, като спази тенденцията да е безупречен в сблъсъците си срещу световния номер 11 и след сериозна битка на сервисите, продължила час и 37 минути, то родният ни представител остана по-хладнокръвен във важните моменти и демонстрира много повече качества в разиграванията, за да триумфира с крайния успех  - 6:1 4:6 6:4.

По този начин Димитров за сетен път в последния месец доказа, че се намира отново във върхова спортна форма и за втора поредна надпревара от сериите "Мастърс 1000" си гарантира място във финалната четворка, с което изравнява най-доброто си постижение от състезанието във френската столица, датиращо от 2019-а година. В опит за първи път в кариерата си да достигне до мача за титлата в зала "Берси", българинът предстои в съботния ден да се изправи срещу победителя измежду Стефанос Циципас и Карен Хачанов, които ще излязат на корта в Париж за следващия мач от програмата.

Началото на двубоя се оказа изключително оптимистично за първата ни ракета, който без особени усилия достигна до два брейкбола още в дебютното подаване на гиганта, след като полякът направи две двойни грешки, които сериозно го разконцентрираха и с поредната си топка в аут, то той предаде сервиса си в актива на нашия сънародник. Впоследствие Гришо също не впечатли при заставането си на начален удар и неколкократно сбърка от рутинна позиция в близост до основната линия, като предостави точка за рибрейк на противника, но шампионът от Шанхай продължи да наподобява "буреносен облак" и инкасира нова поредица от грешки, довели го до хвърлянето на ракетата му на земята и казването на множество ругатни, докато българинът се оттегли с аванс от 3:0 при първата почивка за мача.

Паузата за смяна на полетата пък позволи на 11-ия поставен да преосмисли поведението си на корта и той скоропостижно онагледи класата на първия си сервис, за да се разпише в резултата. Същевременно обаче Григор нито за секунда не свали темпото на игра и продължи да търси сериозна дълбочина с ударите, което продуцираше множество колебливи отигравания на неговия съперник, докато родният ни представител уверено завършваше атаките си с реализирането на уинър, като в даден момент не пропусна да ни изуми с "нечовешко" изпълнение на бекхенд смач и скоро след това дублира преднината си в статуквото, поздравявайки се с триумфа в откриващия сет.

Със старта на втората част станахме свидетели на съвсем различно лице в сблъсъка от страна на Хуркач, който най-после се съвзе от първоначалния шок и наложи волята си при своите подавания, в които сведе броя на грешките си до минимум, както и започна да пласира все повече асове. Подобен развой на събитията далеч не се оказа проблемен за първата ни ракета, който на свой ред се представяше близо до съвършенството в моментите си на начален удар и рядко даваше възможност на поляка дори да се добере до точка на ретур. 

В това русло бяхме отведени до фундаменталния десети гейм, когато световният номер 11 избра да заложи на огромна доза риск и да вложи всички сили в атакуващ план, като засвидетелства страхотни умения на мрежата, изпълнявайки магично стоп воле, което допълнително му вдъхна нужната самоувереност и още с дебютния си за мача брейкбол, имащ статута на сетбол, отмъкна подаването на Димитров и възстанови равенството в отделните части.

С настъпването на решителния трети сет шампионът от Шанхай по никакъв начин не промени стила си на игра и все така разчиташе на сервиса си да бъде негов пътеводител в срещата, като лимитираше шансовете пред най-добрия ни тенисист. За Григор пък далеч не се оказа трудна задача това да забрави случилото се в края на предишната част и с "чист ум" да влезе в заключителната такава, като умело подбираше ударите си и налагаше темпото си в размените от основната линия. 

Именно това се превърна в печелившата формула за първата ни ракета в седмия гейм, когато той стабилизира ретурите си с цената на това да влиза минимум в разиграване, където демонстрира отличен прочит на действията на гиганта и го размина на два пъти в близост до мрежата, за да се сдобие с ключов пробив предимство - 4:3. Впоследствие Хуркач до голяма степен избра да играе "вабанк" в следващото подаване на първата ни ракета и дори достигна до 0:30 в опита си да осъществи светкавичен рибрейк, но в неблагоприятната ситуация първият сервис на Григор му се притече на помощ и той затвърди преднината си, преди броени минути по-късно да официализира своята победа номер 127 в надпреварите от сериите "Мастърс 1000", правейки нова огромна крачка към сбъдването на мечтата за вдигането на трофея в Париж.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нов Мастърс 1/2-финал: Григор остана непобеден от Хуркач и продължи парижката си приказка! Мартин Петков
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | мастърс 1000 | париж | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook