Нов решителен тайбрек и нова победа: Рубльов изкова драматичен обрат срещу шампиона в Пуна

от в 18:08 на 22.02.2023
Мартин Петков

Андрей Рубльов стартира новия сезон обещаващо, след като достигна четвъртфиналната фаза на Аустрелиън Оупън, където беше спрян от бъдещия шампион Новак Джокович. Руснакът впоследствие си взе известна почивка от кортовете, преди да направи своето завръщане в Тура на турнира в Ротердам, при това крайно разочароващо със загуба още на старта, но през днешния ден съумя отново да се завърне на победния път, сътворявайки обрат след три спасени мачбола срещу Талон Хрийкспор, за час и 52 минути на корта, с което потегли успешно на АТР 250 турнира в Доха - 1:6 6:1 7:6(6). По този начин топ поставеният в катарската столица си гарантира сблъсък във фазата на топ 8 с друг четвъртфиналист от Мелбърн, а именно Иржи Лехечка.

Двубоят започна отлично за сервиращите, които спечелиха своите подавания на нула, ала оттам насетне грешките в играта на руснака заваляха, което видимо го изнерви емоционално и бурният му нрав взе връх над него. Същевременно световният номер 40 се радваше на навярно най-силния си период в мача, като успяваше да пласира неспасяемо голяма част от ударите си, което придружено от неточностите на московчанина, означаваше пет поредни гейма на сметката му, към която беше причислен и откриващият сет.

С настъпването на втората част Рубльов подобри равнището си, след като преодоля кризата в представянето си и скоропостижно се сдоби с инициативата на корта, която му позволи да дирижира случващото се и не след дълго поведе с пробив. В този миг пък нидерландецът почувства неразположение от физическо естество, което го накара да прибегне до вземането на медицински таймаут, ала въпреки интервенцията с физиотерапевта на корта, то подемът в играта на световния номер 5 не беше повлиян от страничните фактори и след само 50 минути игра, то резултатът в отделните сетове беше 1:1.

Напълно на обратния полюс се оказа съотношението на силите на старта на решителната трета част, след като считаният за аутсайдер тенисист предугади неколкократно офанзивните действия на топ поставения в схемата и реализира пробив. Впоследствие световният номер 40 демонстрира хладнокръвие, за да отрази два брейкбола и броени минути по-късно сервираше за крайния успех. Тогава Хрийкспор съумя да достигне до цели три мачбола, всеки от които обаче пропиля и Рубльов грабна шанса си, възстановявайки абсолютния паритет при 5:5. 

Последваха два гейма, спечелени на нула от сервиращите, които доведоха до това развръзката на срещата да дойде в тайбрек. Там световният №5 стартира на високи обороти и бе свел грешките си до минимум, което в комбинация с дълбокото пласиране на ударите му го изведе до ранен минибрейк, който съумя да опази и да достигне до два поредни мачбола. Въпреки че руснакът пропусна да се възползва от своите шансове и позволи да се стигне до равенство за 6:6 точки, то веднага последва пълна мобилизация от негова страна и секунди по-късно той можеше да ликува с крайния успех.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нов решителен тайбрек и нова победа: Рубльов изкова драматичен обрат срещу шампиона в Пуна Мартин Петков
Теми:  
atp | андрей рубльов | доха | талон грийкспор

Коментари





Следвайте ни в Facebook