Нов сингъл финал и титла на двойки: 18-годишният Янаки Милев не спира да впечатлява!

от в 12:15 на 22.01.2023
Мартин Петков

Последното издание на домашния ни АТР турнир - Sofia Open, даде възможност посредством "уайлд кард"-и за надпреварите на сингъл и двойки на немалка част от родните ни представители, като един от играчите, които се възползваха от специалната покана на организаторите за участие беше 18-годишният Янаки Милев. Пловдивчанинът оформи тандем с друг от българските таланти - Пьотр Нестеров, за състезанието в карето, като двамата тийнейджъри загатнаха за безспорния си потенциал, като спечелиха откриващия си мач и впоследствие дадоха сериозна битка на Давид Вега Фернандес и Рафаел Матос, които в крайна сметка завоюваха титлата в столицата ни.

Впоследствие с течение на времето започнахме да виждаме Милев все по-често във "Фючърс" турнири на сингъл от категория М15, като в навечерието на Коледа нашенецът достигна финал в Анталия, с което проби в световния топ 900. Месец по-късно от този му успех, през настоящата седмица Янаки даде старт на сезон 2023 за себе си отново с надпревара от същия ранг в турския град, като походът му в състезанието премина през състезатели като бившия топ 100 представител Марсел Илхан, за да го отведе до сблъсъка за титлата срещу Драгош Мадараш (№346), завършил след час и 44 минути на корта, в полза на по-високоранкирания състезател - 6:3 6:2.

Началото на двубоя беше дадено със сервис на шведа, който спечели безпроблемно подаването си, като по неговия пример и световният номер 894 стартира срещата си. Оттам насетне следваха редица заплетени моменти пред сервиращите, като шансове за пробив бяха до голяма степен неизменна част от случващото се на корта. Преломният момент настъпи в седмия гейм, когато нашето момче на два пъти разполагаше с брейкбол, но до неговото оползотворяване така и не се стигна, след като левичарят покриваше добър периметър в позицията си зад основната линия.

Въпреки шансовете за българина, то Мадараш оцеля и използва придобития импулс още в идното подаване на Янаки, като опитваше да поддържа монотонност в разиграванията, с което нагледно не позволяваше на Милев да навлезе в ритъм и да е докрай безупречен от форхенд страната си, а това означаваше неточности от ракетата на пловдивчанина и след късен пробив, световният номер 346 отмъкна откриващия сет.

Втората част стартира с бърз брейк за левичаря, при който българинът достигна възможност да възстанови паритета, но за пореден път Мадараш остана непоколебим и затвърди преднината си. Не след дълго шведът отново упражни натиск над сервиса на тийнейджъра, като след редица пропиляни брейкболи, все пак съумя да дублира аванса си в резултата и в края на сблъсъка се нуждаеше от цели четири мачбола, за да сложи точка на спора, поздравявайки се с отличието.

Повод за радост пред Милев, освен спечелените 8 точки за класацията на АТР на сингъл, все пак има, след като през вчерашния ден нашето момче заедно с австрийския си партньор Матиас Уйвари триумфира с титлата в Анталия, която се явява втора професионална такава за българина, след като през миналия октомври Янаки в тандем с Нестеров завоюва трофея в Созопол.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нов сингъл финал и титла на двойки: 18-годишният Янаки Милев не спира да впечатлява! Мартин Петков
Теми:  
ITF | бгтенис | фючърс | янаки милев

Коментари





Следвайте ни в Facebook