Нова сензация на US Open: Водачът в схемата на Sofia Open беше надигран от световния №73

от в 07:37 на 02.09.2022
Мартин Петков

Хуберт Хуркач до момента регистрира сериозни възходи и падения по време на американското турне, след като отпадна на старта във Вашингтон и Синсинати, но пък за сметка на това достигна мача за титлата на Мастърса в Монреал, завръщайки се в световния топ 10 на ранглистата. Полякът откри победоносно кампанията си на Откритото първенство на САЩ и изглеждаше в позицията на един от скритите фаворити за трофея в Ню Йорк, ала през днешния ден разочарова с представянето си и след като допусна близо 60 непредизвикани грешки срещу световния номер 73 Иля Ивашка, се сбогува с участието в турнира, макар че съумя да 132:131 точки спрямо съперника - 4:6 6:4 6:7(5) 3:6. Посредством триумфа си белорусинът се класира за третия етап на надпреварата и там го очаква да срещне 26-тия поставен Лоренцо Музети.

В началото на двубоя интригуващите моменти липсваха, преди световният номер 10 пръв да тръгне в атака, но пропускайки брейкбол, навярно вдъхнови Ивашка, който мигновено се възползва от импулса в играта си и облагодетелстван от грешките на съперника, реализира ключов пробив в седмия гейм. С това си действие белорусинът изцяло пое инициативата на корта, като профука сетбол при сервис на противника, само за да оползтвори четвъртия си такъв на собствено подаване с отлична вариация от основната линия и записа откриващия сет на сметката си.

Втората част в огромен времеви период се развиваше под абсолютната доминация на сервиращите, които трупаха гейм след гейм в активите си, но с настъпването на заключителната фаза от сета Хуркач демонстрира потенциала си при играта в близост до мрежата и осъществи шанса си за късен пробив в последния възможен момент, за да изравни общия резултат в срещата.

Световният номер 73 бързо се реабилитира за допуснатите грешки в края на отминалата част и скоропостижно изненада фаворита, като се поздрави с пробив в дебютния гейм на третата. Полякът все пак запази спокойствие и посредством неприбързани решения в размените от дъното на корта надхитри аутсайдера, за да навакса пасива си и отразявайки брейкбола късно в сета, предизвика изиграването на тайбрек. В дългия гейм световният номер 10 на два пъти взе аванс от минипробив, който обаче бързо заличи с прекомерен брой неточности от ракетата си, от което Ивашка съумя да извлече максимума и се доближи значително до сензационния успех.

В четвъртата част подгласникът от Монреал се чувстваше видимо раздразнен от множеството лековато пропиляни шансове и в яростта си грешеше повече отвсякога, докато световният номер 73 трупаше точки в актива си, единствено връщайки топката от другата страна на мрежата и скоро водеше с 3:0. Руслото се запази и в идните минути, като Ивашка умело контролираше случващото се и посредством безкомпромисна игра в защита парираше опитите за атака на Хуркач, като спаси два брейкбола в деветия гейм, когато сервираше за успеха, преди да материализира още първия си мачбол, с което поднесе една от най-сериозните изненади по време на тазгодишното издание на US Open.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нова сензация на US Open: Водачът в схемата на Sofia Open беше надигран от световния №73 Мартин Петков
Теми:  
atp | sofia open | us open | Иля Ивашка | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook