Нова сензация при мъжете: Световният №48 изкова немислим обрат от 0:2 сета и повали Рубльов!

от в 17:08 на 02.06.2023
Мартин Петков

Поредната сензация при мъжете на тазгодишния Ролан Гарос е факт, след като Андрей Рубльов допусна да бъде "ремонтиран" и отпадна от надпреварата за трофея в Париж. Големият герой на днешния ден пък се казва Лоренцо Сонего, който превъзмогна пасив от 0:2 сета и огорчението да инкасира "геврек", за да изкове един от най-зрелищните обрати в своята кариера, надделявайки над седмия поставен в схемата в близо 4-часова драма - 5:7 0:6 6:3 7:6(5) 6:3. По този световният номер 48 се класира за осминафиналите във френската столица, където му предстои да срещне последния останал руски тенисист в турнира в лицето на 11-ия поставен Карен Хачанов.

Началото на двубоя се оказа изпълнено с неприятности за италианеца, който в дебютните минути на сблъсъка видимо изпитваше затруднения с това да поддържа темпото на съперника си в размените от основната линия, което доведе до грешки от неговата ракета, превърнали се в ключови за пробива на Рубльов. Световният номер 48 обаче далеч не се нуждаеше от много време за адаптация към стила на московчанина, като скоропостижно взе инициативата на своя страна и докато неточностите в представянето на фаворита зачестиха, то Сонего прогресивно увеличаваше бройката на уинърите си, благодарение на своя форхенд, като в последния възможен момент по-нискоранкираният тенисист навакса изоставането си и изравни за 5:5. С това си действие италианецът допусна да изгуби концентрацията си, чувствайки, че е изпълнил задачата си, което доведе до поредица от плитки топки от ракетата му, които Рубльов посрещна своеобразно с широка усмивка, след като демонстрира класата си в завършващата фаза на играта и посредством рибрейк отмъкна откриващия сет.

Силното равнище от страна на шампиона в Монте Карло беше пренесено и на старта на втората част, когато той продължи в същия си дух да предприема агресивна позиция на ретур, като лимитираше възможностите пред съперника си за отговор и уверено трупаше дивиденти от дланния си удар. Превъзходството в игрови план на световния номер 7 много скоро беше изразено и в цифрово съотношение, след като той без никакви колебания реализира три поредни пробива, като спаси брейкбол в заключителното си подаване за сета и затвърди доминацията си, "връзвайки геврек" на Сонего, за да дублира преднината си в резултата.

Още на старта на третата част италианецът напълно се абстрахира от всичко случило се досега, като на първо време спря серията на седмия поставен от осем поредни спечелени гейма, преди впоследствие подобрението в представянето на световния номер 48 до достигне пиковата си точка, когато той проби. Този момент беше използван като вдъхновение от Сонего по пътя му към големия обрат в мача, първата крачка към който беше направена със спечелването на третия сет, след като различният облик в играта на по-нискоранкирания тенисист с множеството печеливши отигравания даде своето отражение в резултата.

Същевременно спадът в равнището на руснака стана повече от притеснителен за него в началото на четвъртата част, когато той загуби първите осем точки и както държеше всичко в ръцете, изведнъж изостана с пасив от пробив. Това отключи напълно гнева на Рубльов, който трудно сдържаше нервите си, за да не счупи своята ракета, ала въпреки проблемите си, той съумя да реконструира играта си и скоропостижно навакса пасива си - 3:3.

Инициативата, която в големи периоди от двубоя принадлежеше безрезервно на московчанина, обаче остана блян за него и макар той в края на сета да устоя на световния номер 48, отразявайки брейкбол, за да предизвика изиграването на тайбрек, то в самия дълъг гейм двамата до последно вървяха ръка за ръка, преди във фундаменталната 12-а точка непоставеният състезател да направи следващата крачка към успеха, изпращайки двубоя в заключителната му фаза.

В решителната пета част всичко своеобразно започна отначало, като напълно закономерно с оглед на двубоя именно тя се превърна и в най-оспорваната, след като двамата ни предложиха изключително равностойна битка помежду си. С настъпването на средата на сета станахме свидетели и на първите пробойни на начален удар, като всекиго трябваше да се бори за спечелването на сервиса си, ала след общо четири отразени брейкбола в сметката на подаващите, то абсолютното равенство цареше на корта - 3:3. От този момент нататък голямото напрежение от чувството, че изпуска наглед спечелен мач, обхвана Рубльов, чиято ръка се скова и той влезе в серия от непредизвикани грешки, с което рухна напълно и инкасира решаващ пробив в осмия гейм, от който Сонего се възползва по великолепен начин, за да официализира немислимата си победа, дошла след пълен ремонт над световния номер 7.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нова сензация при мъжете: Световният №48 изкова немислим обрат от 0:2 сета и повали Рубльов! Мартин Петков
Теми:  
atp | андрей рубльов | лоренцо сонего | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook