Нова стъпка напред: Тийнейджърът Нестеров е на втори полуфинал в кариерата си!

от в 16:54 на 29.07.2022
Мартин Петков

Докато всички сме в очакване на американското турне и задоволяваме желанието си за тенис с по-малките надпревари от ранга на Кицбюел и Умаг, то на Фючърс турнира от категория М15 в Нови Сад соченият за най-голям талант сред младите българи Пьотр Нестеров, който в началото на седмицата регистрира върхово класиране, се представя повече от отлично. 19-годишният ни представител преодоля квалификациите за влизане в основната схема, където още на старта надигра първия поставен в турнира, преди впоследствие да надгради с достигане на четвъртфинал, където през днешния ден за място на полуфиналите се изправи срещу осмия поставен Кирил Кивацев.

Тийнейджърът съумя да поддържа нивото си високо в хода на целия сблъсък и не показа признаци на нервност в ключовите моменти, след като дори изоставаше с пробив в решителния сет, което направи успеха му, дошъл след близо три часа на корта, още по-сладък и варненецът се класира на втори полуфинал за сезона - 6:3 2:6 7:5. За световния номер 955 време за почивка няма и още утре му предстои в опит да достигне дебютен финал в кариерата си да се изправи срещу намиращия се по-назад от него в световната ранглиста номер 977 Тадеас Парулек.

Началото на двубоя отмина под господството на сервиращите и неусетно настъпи средата на сета, когато българинът започна далеч по-прецизно да подбира ударите си на ретур и това мигновено даде искания резултат, след като тийнейджърът поведе с пробив и 5:2. Нестеров в идните минути достигна сетболи още при подаването на съперника, които за съжаление, пропиля, но при собствен сервис демонстрира завидно за годините си хладнокръвие и затвори дебютната част в своя полза.

Вторият сет се превърна в пълен фарс за родния представител, който нямаше отговор срещу играта на намиращия се над 150 места по-напред от него в класацията на АТР руснак и на бърза ръка нашенецът изостана с 0:5. Последваха силни мигове за 19-годишния варненец, който опита да се противопостави от неблагоприятната ситуация и съумя да редуцира изоставеното с връщане на един брейк, ала Кивацев показа по-големия си опит и чрез пробив изравни резултата в отделните части.

Силните моменти за световния номер 786 се пренесоха и на старта на решителния трети сет, когато българинът не изразяваше особена увереност и попадна в губещата позиция на корта при 0:2. Пьотр обаче не беше казал последната си дума и заигра далеч по-успешно в размените от дъното на корта, като не даваше нищо даром на противника и скоро резултатът на таблото вече беше изравнен. Впоследствие двамата състезатели отстъпиха назад, като не искаха да поемат излишни рискове, а от това решение тийнейджърът единствено спечели, получавайки възможност да възстанови качеството в играта си. От този момент нататък варненецът несъмнено беше по-добрият на корта и достигна брейкболи в деветия гейм, които не съумя да реализира, ала само броени минути по-късно имаше далеч по-голяма успеваемост в 11-я, когато остави руснака в безпомощност и взе късен пробив аванс. Нестеров застанал на сервис за победата демонстрира завидно хладнокръвие и самочувствие в собствените възможности, като оползтвори третия си мачбол, за да се поздрави с крайния успех и място на полуфиналите в Нови Сад.

Силното представяне на 19-годишния варненец в сръбския град не се ограничава само до предстоящия му полуфинал на сингъл, след като тийнеджърът в компанията на Симон-Антони Иванов, друг от силно играещите родни състезатели през годината, достигнаха мача за титлата при тандемите, без загубен сет при това. Финалът предстои да се изиграе утре, като ще бъде оставено нужното време за почивка на Нестеров, който го очаква и полуфинал при единиците. Симон-Антони Иванов също взе участие на сингъл на турнира в Нови Сад, но по-рано днес след продължителна битка отстъпи в три части с 6:3 4:6 2:6 и напусна надпреварата във фазата на четвъртфиналите.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нова стъпка напред: Тийнейджърът Нестеров е на втори полуфинал в кариерата си! Мартин Петков
Теми:  
atp | бг тенис | българия | пьотр нестеров | следваща генерация | фючърс

Коментари





Следвайте ни в Facebook