Нова тенис звезда: Германец се превърна в първия играч роден през 2007-а с ATP победа

от в 18:40 на 14.10.2024
Калоян Соколов

Джъстин Енгел е голямата история на днешния ден. Германският тийнейджър се превърна в първия тенисист роден през 2007-а година, който печели мач на ниво ATP и в най-младия тенисист постигнал победа на най-високото ниво, откакто Карлос Алкарас стори това на 16-годишна възраст през 2020-та. Любопитното е, че Енгел навърши 17 години преди само 2 седмици и е най-високоранираният играч в света под 18-годишна възраст.

Тийнейджърът към момента е под номер 458 в света, след като в началото на сезона беше извън топ 1300. Енгел завоюва своята първа професионална титла през месец май на фючърса в австрийския град Филах, а впоследствие завоюва още три титли на това ниво.

Младокът не спира дотук и през миналата седмица преодолява пресявките на Чаланджъра във Вилена, а в 1/8-финалите на основната схема надиграва втория поставен Лука Ван Аш, който преди няколко месеца беше под номер 63 в света и този януари достигна до третия кръг на Аустрелиън Оупън.

В крайна сметка серията на Енгел спира в 1/4-финалите, но игрите му привличат вниманието на организаторите на ATP 250 състезанието в казахстанския град Алмати и днес той се възползва по най-добрия начин от "уайлд карда" си за осовната схема, надигравайки Чак Лам Колман Уонг (световен номер 133) от Хонг - 7:5 6:4 за 1 час и 35 минути игрово време.

Азиатецът прави много силен сезон и към момента е в график да се класира за Next Gen ATP Finals, като в Ханджоу записа дебютната си ATP победа, след като отстрани Ийбинг Ву, но този път Уонг трябваше да бъде от другата страна, превръщайки се в първата жертва на 17-годишния тенисист на най-високото ниво. Германецът спаси 9 от 10-те брейкбола пред себе си и осъществи два късни пробива, които ще му позволиха във втория кръг да се тества срещу четвъртия поставен - Франсиско Серундоло.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Нова тенис звезда: Германец се превърна в първия играч роден през 2007-а с ATP победа Калоян Соколов
Теми:  
atp | алмати | джъстин енгел | любопитно | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook