Нова WTA шампионка: Световната номер 102 със сензационен триумф на надпреварата в Рабат!

от в 18:26 на 27.05.2023
Мартин Петков

Очакванията към WTA 250 надпреварата в Рабат през настоящата седмица до голяма степен бяха насочени към това да видим италианска шампионка, предвид факта че схемата за състезанието се оглавяваше от актуалната полуфиналистка на Ролан Гарос и представителка на топ 30 Мартина Тревизан. В крайна сметка надеждите на почитателите на тениса от "Ботуша" за носителка на трофей от тяхната страна претърпяха благополучен завършек, след като в спор за отличието световната номер 102 Лусия Бронзети надделя над Юлия Грабхер в 3-часова битка, за да грабне дебютната си WTA титла - 6:4 5:7 7:5. По този начин за италианката предстои сериозно изкачване в ранглистата до 65-ата позиция, като още в понеделник ще открие участието си на Ролан Гарос с мач срещу Онс Жабер.

Началото на двубоя беше позитивно за бъдещата шампионка в мароканската столица, която проби още в първия гейм на сблъсъка, ала впоследствие Грабхер мигновено отговори на предизвикателството с връщане на брейка. Впоследствие двете непоставени тенисистки си размениха по едно силно подаване на сервис, преди световната номер 74 да бъде пречупена в прословутия седми гейм, когато след серия от неточности допусна да изгуби началния си удар и Бронзети отмъкна откриващия сет.

Втората част ни предостави значително по-добро ниво по отношение на сервирането от страна на финалистките, които поддържаха приетата помежду си до самия край, за да бъдем отведени до късна драма, след като италианката проби и си осигури възможност да подава за спечелването на титлата. Останала на само гейм разстояние от трофея, то Бронзети допусна да падне жертва на напрежението, при което австрийката не чакаше втора покана и светкавично се възползва от обстоятелствата, за да осъществи рибрейк, който беше последван от нов такъв в последния 12-и гейм и двубоят беше изпратен в заключителната му фаза.

Този момент вдъхна сериозен импулс в представянето на Грабхер, която продължи силната си игра и на старта на решаващата трета част, когато отмъкна подаването на световната номер 102 и вече се намираше едни гърди по-близо до трофея. Наглед загубила изцяло почва под краката си, италианката на свой ред придоби инициативата и обърна изцяло резултата, като за втори път разполагаше с шанса да сервира за победата. Световната номер 74, както вече ни беше демонстрирано по-рано в срещата, не трепна и за сетен върна равенството в резултата, ала броени минути по-късно Бронзети проби отново и най-сетне сложи точката на спора.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нова WTA шампионка: Световната номер 102 със сензационен триумф на надпреварата в Рабат! Мартин Петков
Теми:  
wta | лучия брондзети | рабат | юлия грабхер

Коментари





Следвайте ни в Facebook