Нова звезда на тенис небосклона: 17-годишният Фонсека повали 3-кратен ATP шампион в Букурещ!

от в 13:33 на 16.04.2024
Елеонора Александрова

Жоао Фосека има репутацията на един от най-обещаващите млади таланти на своето поколение. Надеждите на 17-годишния бразилец да наследи Густаво Куеортен като голямата звезда на бразилския тенис са големи, а високите очакванията далеч не са неоснователни. Само преди няколко месеца бразилецът стана юношески шампион на US Оупън, а в началото на тази година направи своя дебют в ATP тура. Въпреки скромния си опит сред най-добрите, той може да се похвали с победа над представител на топ 40, в лицето на Артур Фис, която постигна на ATP 500 турнира в Рио и впоследствие достигна до 1/4-финалите.

Това впери погледите в тийнейджъра и неслучайно организторите в Букурещ му предоставиха "уайлд кард" за участие на ATP 250 състезанието в румънската столица. Фонсека пък се отблагодари по най-зрелищния възможен начин и съумя да "вземе скалпа" на още един елитен тенисист, а именно на шестия в схемата, Лоренцо Сонего, с резултат 7:6(5), 7:5 в ATP-250. Така в следващия кръг той ще срещне Мариано Навоне, който го спря по пътя към финалната четворка в Рио.

Срещата започна с мощни отигравания от двете страни, ала с течение на времето тийнейджърът започна да показва колебания в играта си, допускайки един куп грешки. Опитният Сонего добре се възползва от кризата на опонента си и със значително по-чиста игра успя да поведе с пробив. След 4:1 обаче ролите започнаха да се разменят, като италианецът започваше да играе нервно, за сметка на Фонсека, който показа голяма част от таланта си в този момента и съумя да сътвори обрат. Така се стигна до тайбрек, който започна доминантно за бразилеца и той си осигури пет сетбола, като най-накрая се възползва от последната си от тези възможности и затвори сета в своя полза.

Сервис играта на двамата игра бе значително стабилизирана в хода на втората част. Все пак ретурите на Фонсека работеха малко по-добре и пред него се отвори първата възможност за пробив в седмия гейм, но световният номер 51 показа характер не изглеждаше готов да отстъпи на опонента си. Следваха равностойни геймове и добър тенис от двете страни, само че бразилецът успя да нанесе големия удар над противника си с пробив на нула в 12-ия гейм и така да постигне още една запомняща се победа в неговата млада кариера!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нова звезда на тенис небосклона: 17-годишният Фонсека повали 3-кратен ATP шампион в Букурещ! Елеонора Александрова
Теми:  
atp | букурещ | жоао фонсека | лоренцо сонего | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook