Новак Джокович срещу Стефанос Циципас - анализи, очаквания, коефициенти

от в 15:29 на 13.06.2021
Калоян Соколов

Всяко хубаво нещо си има край, а тазгодишният Ролан Гарос не прави изключение. Днес ще се изиграе мъжкият финал, който ще противопостави Стефанос Циципас на Новак Джокович, а сърбинът ще има възможността да постигне нов впечатляващ рекорд в кариерата си, спечелвайки турнир от Шлема поне по два пъти. Циципас обаче надали ще му позволи да стори това лесно, защото е играчът в най-добра форма през сезон 2021 и изявите му на клей досега са повече от впечатляващи, така че нека заедно да поразсъждаваме как някой от тези невероятни тенисисти би могъл да вземе преимущество в предстоящата битка.

Съперничество

Джокович и Циципас имат 7 изиграни срещи помежду си, като балансът е в полза на световния №1, който води с 5:2 в преките им двубои. Първият им двубой се състои през 2018 г. на надпреварата от сериите Мастърс 1000 в Торонто, когато гъркът все още не е навършил 20 години и се намира на 32-рата позиция в ранглистата, но това не му попречва да надделее над именития си опонент след трисетова битка. Втората победа на настоящия световен №5 идва отново на твърди кортове -  този път година по-късно на Мастърса в Шанхай.

Оттогава насам обаче Ноле е повече от безупречен в срещите си с Циципас и се намира в серия от 4 поредни победи. Двамата са се изправяли един срещу друг и на Откритото първенство на Франция, където през миналата година на полуфиналите в Париж елинът направи сериозна заявка за пълен обрат, наваксвайки пасив от 2 сета, но физиката му не издържа и той трябваше да се примири с поражението. Последният сблъсък между двамата балканци пък датира отпреди месец, когато сърбинът отново надделя драматично над Циципас по пътя си към финала в Рим.

Ще успее ли Джокович да се възстанови от битката с Надал и как може да пречупи Циципас?

Безспорно лидерът в ранглистата изхаби значително повече психически и физически сили в преходния си мач спрямо опонента си. Джокович обаче и в миналото е бил в подобна ситуация. Нека си спомним епичния му сблъсък с Рафа от Уимбълдън преди три години, когато още на следващия ден излезе на корта и остави без никакви шансове Кевин Андерсън. Със сигурност световният номер 5 е далеч по-тежък тест от южноафриканеца, но със сигурност Ноле ще бъде напълно готов за това изпитание и всичко ще се реши от качествата на двамата на корта.

Сърбинът трябва отново да опитва да насочва ретурите си към бекхенда на Циципас, както го стори срещу Матадора, защото младокът също има далеч по-мощен форхенд и веднага гледа да атакува с него след сервиса. Бекхендът на Стефанос определено не може да бъде считан за слабост, ала не е и чак такова оръжие, което ще накара Джокович да го натиска постоянно в този ъгъл.

Джокера може дори да дава по-плитки топки на гърка, който ще се изкушава да атакува постоянно, а това може да бъде пагубно за неговите шансове, защото вероятно опитите му за уинър биха завършвали по-често с грешка, отколкото с позитивен за него изход. Бившият шампион вероятно ще използва далеч повече топспин при изпълненията си, тъй като така ще качи топката високо над раменете на Циципас, което затруднява сериозни състезатели с еднорък обратен удар.

Сервисът на сърбина е друг компонент, който може да създаде проблеми на елина. Ретурите на Стефанос всъщност не са най-добрите възможни в Тура и често влизат прекалено късо в корта, давайки лесна възможност на Джокович да доминира точката оттам насетне. Шампионът от Монте Карло има и друга слабост, която да бъде експлоатирана от Новак, а именно недотам доброто му придвижване към късите топки. Често виждаме петият поставен да закъснява в подобно положение и може да стане лесна плячка на мрежата.

По какъв начин би могъл Циципас да преодолее съпротивата на световния номер едно?

Няма спор, че Циципас има достатъчно силен начален удар, за да неутрализира на моменти посрещането на съперника си и да съумява да определя темпото на срещата. Точно затова дебютантът на това ниво има огромна нужда да вкарва висок процент от първите си подавания. Стефанос не трябва да се задържа на основната линия, откъдето има много малък шанс за успех и би могъл да бъде лесно неутрализиран.

Гъркът е длъжен да играе със сериозна вариация, използвайки слайса си и освен това да напада при всяка възможност и да насочва ъпроучите си максимална дълбочина, принуждавайки сърбина да търси риско минаващ удар с цел спечелването на точката. Контролираната агресия е точното определение за най-добрия възможен план в случая на Циципас.

Младокът е достатъчно стабилен в дългите размени, само че трябва да бъде активен при шансовете си, за да може да премине през тази своеобразна жива стена срещу себе си. На последно място бих отчел много колебливите втори подавания на Джокович, които световният номер 5 ще може да натиска почти винаги и определено може да обърне нещата с този прийом.

Очаквания и коефициенти:

Двубоите между тези играчи са изключително равностойни по традиция, но на дневен ред остава въпросът дали Циципас ще се справи с напрежението да играе на финал от Големия шлем. Още срещу Зверев видяхме колебанията на гърка при затварянето на мача и смятам, че по-големият опит на Ноле ще наклони везните в негова полза.

Букмейкърите също дават предимство на Новак, предлагайки коефициент за негова победа от 1.30, а ставката за елина се котира на 3.50, макар че предварителните прогнози по никакъв начин не могат да бъдат определящи в среща между двама толкова качествени играчи и тепърва ни предстои да разберем какво ще се случи в това предстоящо тенис шоу, което отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Новак Джокович срещу Стефанос Циципас - анализи, очаквания, коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | новак джокович | превюта | ролан гарос | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook