Новак Джокович срещу Даниил Медведев - анализи, очаквания и коефициенти

от в 12:29 на 12.09.2021
Калоян Соколов

Даниил Медведев и Новак Джокович заслужиха местата си в заключителния двубой на US Open 2021. Но кой ще бъде новият шампион? Ще успее ли сърбинът да направи Календарен голям шлем? Медведев вече нееднократно заяви, че е готов да спре серията от 27 поредни "мейджър" победи на Ноле, но дали това наистина ще се случи, предстои да разберем по-късно тази вечер. 

Съперничество

До този момент двамата състезатели са се изправяли един срещу друг в официални двубои общо 8 пъти, като предимството е на страната на балканеца - 5:3. Последният от тях датира от началото на 2021-ва година и финала на Аустрелиън Оупън, когато Джокович напълно подчини днешния си опонент и не му остави никакви шансове за трофея, надделявайки в последователни сетове. Изглежда обаче, че Медведев си е взел поука от тази среща и в свое интервю вчера сподели, че се чувства изключително мотивиран да спре сърбина по пътя към абсолютното величие и знае точно как да го направи.

Предстои ни сблъсък между двамата най-добри тенисисти в света на твърди кортове в момента, който се очаква с огромен интерес, като шансовете изглеждат напълно изравнени, но нека все пак с вас да се опитаме да поразмишляваме кой от двамата ще има известно предимство в двубоя и каква тактика трябва да приложи всеки един от тях, за да има шансове за победа.

Как Джокович може да спре серията на Медведев?

В това противопоставяне сякаш имаме двама непобедими тенисисти, имайки предвид великолепната серия на Новак и всичките мачове на Медведев в хода на надпреварата, през които той профуча, губейки само един сет по пътя си. Джокович има предимството на опита в такива срещи и е намирал пътя към победата в наглед невъзможни за него ситуации, макар на пръв поглед по-добрата форма на неговия опонент.

Световният №1 се справя с напрежението по начин, който се явява химера за всеки друг състезател в Тура. Обикновено тежките ситуации карат играчите да стават пасивни и несигурни в действията си, докато точно тогава Ноле изважда най-добрия си тенис на показ, което ще му бъде от полза за пореден път.

Друго предимство на сърбина е неговият форхенд, който има способността да изостря далеч повече от своя съперник и да контролира с него разиграванията от основната линия. Това ще принуди Даниил да навърти сериозен километраж в предстоящата битка, което ще направи срещата изключително физически изстискваща за Медведев.

Световният номер четири може безпроблемно да наложи своя стил, който изисква сериозно тичане във всяко едно разиграване, ако става дума за краткия формат, само че не съм убеден дали ще издържи да играе по този начин, при положение че се стигне до четири или пет сета, където Джокович би трябвало да бъде значително по-свеж.

Късите слайс бекхенди са поредното оръжие, към което вероятно Новак ще се обърне. Той ще може чрез тях да привиква противника си на мрежата, а всички знаем, че там Медведев категорично не е в стихията си. Джокович трябва да използва своя коронен бекхенд по правата, за да притиска руснака и да го кара да играе възможно по-голям брой форхенди в движение, защото това е една от пропускливите страни в играта на Даниил и определено може да бъде експлоатирана.

Как Медведев може да свали короната от главата на краля в Мелбърн?

Даниил може би разполага с най-добрата комбинация от сервис и ретур в съвременния мъжки тенис. Медведев наскоро изцяло неутрализира началните удари на Иснър и Опелка, които превъзхождат многократно в този компонент Джокович, и едва ли балканецът ще може да печели толкова лесни точки на сервис през утрешния ден.

Руснакът винаги създава огромни трудности на сърбина, защото е също толкова постоянен като него, удря топката също толкова дълбоко, защитава се и покрива корта също толкова добре, а всичко това създава усещането, че Джокович играе срещу една по-висока собствена версия и е принуден да страда за успеха си във всеки един момент.

Почти всички съперници на световния номер 1 губят разсъдъка си, щом разиграването се удължи прекалено и се пропукват в избора си на удари, само че Медведев има нужното търпение, за да се надиграва с Джокович и да се опази от прибързани грешни решения, като дори Ноле по-често не е издържал на размените от основната линия в предходните им сблъсъци и е прибягвал към смяна на темпото.

Сърбинът е в етап от кариерата си, в който се опитва все повече да съкращава точките, но срещу Медведев това ще бъде абсолютно невъзможно, тъй като руснакът не дава лесни топки за завършване и същевременно може да върне в игра удари, които биха били потенциални уинъри в мач с някой друг съперник.

Самочувствието на световния номер две също би трябвало да има своята роля. В момента Медведев се чувства непобедим и е склонен да излиза от затруднените положения с лекота. Руснакът притежава далеч по-голяма психическа устойчивост от своите връстници и именно той изглежда като човека, който е готов да разбие мечтата на Джокович за "Календарен шлем".

Очаквания и коефициенти

Наистина ми е невероятно трудно да избера победител измежду тези двамата. Истината е, че Медведев беше по-убедителен през надпреварата, само че Джокович е крайно мотивиран да успее и това отново поставя нещата в изравнена позиция.

Определено очаквам руснакът да прояви някаква доза нервност, която сърбинът да използва, за да изгради известно психологическо предимство. Ако шампионът от Монреал се отърси по най-бързия начин от нервите и започне достатъчно добре двубоя, то бих казал, че той ще има силите да преодолее съпротивата на Джокович, само че няма никакви гаранции това да се случи.

Букмейкърите посочват сърбина за по-вероятен победител в сблъсъка, предлагайки коефициент от 1.35 за негов триумф, докато ставката за Даниил се котира на 3.25, но това далеч не е гаранция за подобно предстоящо развитие и тепърва ни предстои да видим каква ще бъде развръзката в Откритото първенство на САЩ. Двубоят пък отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Новак Джокович срещу Даниил Медведев - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open | Анализ | даниил медведев | новак джокович | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook