Новак Джокович срещу Денис Шаповалов - анализи, очаквания и коефициенти

от в 15:33 на 09.07.2021
Калоян Соколов

Новак Джокович се е устремил към изравняването на рекорда за най-много титли от Шлема и сякаш задачата изглежда напълно постижима за Ноле, имайки предвид, че е останал в компанията на трима дебютанти в полуфиналната фаза на Уимбълдън. Все пак самият световен номер едно призна, че предстоящата му среща с Денис Шаповалов се очертава като много сериозен тест, а младият канадец подчерта, че напълно вярва в шансовете си за успех и двубоят стартира от равни позиции.

Нека обаче заедно сега с вас да поразсъждаваме дали наистина Шаповалов може да сътвори сензацията и как точно би могъл да го стори, защото е взел само два сета в досегашните си шест сблъсъка със сърбина и изгледите за успех не изглеждат дотам обещаващи.

Какви са предимствата на Джокович и как би могъл да се поздрави с успеха?

Джокович се е доказал като един от състезателите с най-добри дефанзивни качества, което сериозно ще затрудни 22-годишния тенисист, защото той се опитва да завърши почти всяка една топка. Този прийом може да работи в негова полза, когато се изправя срещу противници, които имат по-меки удари и дават подобна възможност, но случаят не е такъв с балканеца. Денис често има сериозни проблеми с търпението и дисциплината в тактически план, а срещу 19-кратния шампион от Шлема тези съставки ще са от ключово значение за играта му.

Водачът в ранглистата взема топката много рано на трева, насочвайки ударите си със сериозно дълбочина, която ще попречи на младока да се подготвя навреме за изпълненията си и да установява контрола над точките, който би искал. Освен това канадецът има сериозни проблеми с втория си сервис, чиято скорост е доста ниска и често сме го виждали да прави огромен брой двойни грешки.

Сърбинът пък разполага с умението да превръща ретура си в смъртоносно оръжие при възможност, така че световният номер 12 ще бъде поставен под сериозно напрежение и не е ясно дали е способен да издържи. Няма как да не споменем и липсата на разнообразие в началния удар на Шаповалов, тъй като той почти винаги бива насочван по диагонала.

Вероятно Джокович ще се опитва да пласира повечето си топки в центъра на корта, отнемайки шанса на опонента си да създаде достатъчно добър ъгъл за направата на уинър. Шапо харесва високотемповите размени и среща трудности, ако получава удари без особена характеристика, и именно подобни капани биха могли да помогнат на Ноле, за да продуцира висок брой непредизвикани грешки от ракетата на поставения под номер 10.

Как Шаповалов може да поднесе сензацията?

Канадецът трябва да подсигурява първия се сервис, защото така ще се чувства далеч по-спокоен. Това важи и за цялостната игрова постройка на Денис, в която трябва да се наложи далеч по-зряло поведение за конкретния сблъсък. Шаповалов е длъжен да се примири, че няма да може да натиска всяка една топка и трябва да изгражда акциите си постепенно, чакайки правилния момент да вдигне оборотите.

По-нискоранкираният състезател на практика няма по-слаба страна и може да бъде крайно ефективен при направата на бързи комбинации, а рефлексите му на мрежата са повече от чудесни. Шапо разполага с всичко необходимо да изкара извън баланс защитаващия шампион, но трябва да използва предимствата си мъдро.

Най-важното нещо за аутсайдера ще бъде да напасне стила си към днешния си противник, защото той често разчита само на способността си да прави висок брой завършващи удари и не се интересува от случващото се от другата страна на мрежата. Ако Шаповалов прояви нужната зрялост и покаже търсената контролирана агресия, то ни очаква шоу от най-висока проба.

Очаквания и коефициенти

Очаквам младокът да постави фаворита за титлата пред най-сериозното му предизвикателство досега на "свещената трева", ала не вярвам серията на световния номер едно да приключи днес, считайки колко голям е залогът и умението на Джокера да показва най-доброто от себе си в подобен тип схватки.

Букмейкърите дават своите предпочитания за Новак Джокович, предлагайки коефициент от 1,10 за негова евентуална победа, докато ставката в полза на  Денис Шаповалов е 8,00. Тези предварителни прогнози не могат да ни дадат ясна представа какво точно ще се случи, така че ни остава единствено да се насладим на срещата, чието излъчване отново бихте могли да намерите на линковете в Tennis.bg!

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Новак Джокович срещу Денис Шаповалов - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализи | денис шаповалов | новак джокович | превюта | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook