Новак Джокович срещу Стефанос Циципас - анализи, очаквания и коефициенти

от в 18:40 на 28.01.2023
Калоян Соколов

Тазгодишното Открито първенство на Австралия ни поднесе редица оспорвани битки и драматични обрати, но след две седмици първокласен тенис последните двама оцелели са Новак Джокович и Стефанос Циципас. Предстоящият финал помежду им ще бъде с огромен залог, тъй като в него ще се реши кой ще оглави световната ранглиста в понеделник, а също така завършекът му ще отбележи дебютен "мейджър" трофей за гърка или 22-ра титла от Шлема за сърбина, с която би изравнил Рафаел Надал по този показател.

Досега двамата финалисти са непобедени в хода на 2023-та година, но някой от тях ще трябва да се раздели с перфектната си серия, а нека с вас да поразсъждаваме какви ще бъдат най-добрите тактически решения за двамата играчи, ако искат да се поздравят с успеха.

Съперничество

Двамата балканци са се изправяли общо 12 пъти един срещу друг, като балансът е в полза на бившия №1, който води с 10:2 в преките им двубои. Първата им среща датира от 2018 г. на Мастърс надпреварата в Торонто, когато гъркът все още не е навършил 20 години и се намира на 32-рата позиция в ранглистата, но това не му попречва да надделее над именития си опонент след трисетова битка. Вторият успех на настоящия световен №4 идва отново на твърди кортове - този път година по-късно на Мастърса в Шанхай. Оттогава насам обаче Ноле е абсолютно безупречен в сблъсъците си с Циципас и се намира в серия от 9 поредни победи.

Любопитен факт е, че съперник на гърка в единствения му финал дотук в турнирите от Големия шлем бе именно Новак Джокович, който в сблъсъка за титлата на Ролан Гарос 2021 успя да осъществи обрат от 0:2 до 3:2 сета, за да вдигне втори трофей във френската столица.

Предимствата на Новак Джокович и какво трябва да направи, за да се поздрави с рекордна десета титла в Мелбърн?

Физическото състояние на Джокович беше постоянна тема в откриващите кръгове на турнира, но самият той призна как се подобрява с всеки един изминал мач и очаквам да видим сърбина в неговата върхова кондиция.

Голямото преимущество на Джокера ще се крие в неговите ретури, които могат да обезвредят най-голямото предимство на Циципас, а именно способността му да завършва точката с първия удар след сервиса. Обикновено Стефанос си осигурява достатъчно сериозно предимство директно от началния си удар, за да отиграе следващата топка от форхенд, което поставя опонента му в крайно тежко положение. Длановият удар на гърка е вероятно най-добрият в световния тенис, само че 21-кратният шампион от Шлема неведнъж е доказал как може да праща сериозна част от ретурите си към бекхенда на третия поставен, което би направило разиграването напълно изравнено и оттам Ноле ще има всички шансове да пропука отбраната на съперника си.

Безспорно обратният удар на по-младия играч е неговата уязвима страна, но тя няма да се пропука, ако просто насочваш топката към нея. Бившият номер едно обаче е напълно наясно с това обстоятелство и миксира ударите си по отличен начин, за да отвори достатъчно корта и да атакува слабото място на противника. Ясно е, че Новак не може да си позволи да захранва съперниковия форхенд с повече от две топки подред, но ако вкара достатъчно дълбочина в отиграванията си и накара Циципас да се движи, то за 24-годишния състезател няма да има никакви шансове, когато Джокович прецени да атакува опразнената бекхенд половина.

Форхендът на Джокович е едно от основните му оръжия в хода на надпреварата, като го изпълнява значително по-плоско и статистиката показва, че е покачил средната му скорост с близо 10 километра спрямо миналия сезон. Точно тази агресия ще позволи на Новак да притисне своя опонент в неговата слаба половина и впоследствие да получи удобна възможност да завърши разиграването.

Какво може да направи Стефанос Циципас, за да спре серията от 27 поредни победи на Джокович в Мелбърн?

Най-важното за Циципас е да отбранява своя бекхенд достатъчно добре, че да не позволява да бъде непрекъснато притискан от сърбина. Гъркът просто трябва да удължава разиграването, докато намери начин да се намести на своя форхенд и оттам веднага да поеме инициативата. За да постигне това, то бившият финалист на Ролан Гарос трябва да играе малко по-високо над мрежата и със сериозно количество топспин, тъй като ветеранът не обича подобни топки и често греши при тях, макар че биват отиграни с подсигуряващ елемент.

Джокович харесва ниски и бързи удари към своя бекхенд, но изпитва сериозни трудности, когато отиграва над нивото на раменете си, и Стефанос ще трябва да търси точно това. Циципас също така притежава далеч по-голяма вариация за разлика от Андрей Рубльов и Алекс Де Минор, които са отлични тенисисти, само че са изключително удобни стилово за петия в световната ранглиста. Самият Новак призна как е изпитал напрежение единствено в мача си с Григор Димитров, който използва сериозно количество слайсове и често сменя темпото на игра, а елинът има всички необходими качества да подходи по сходен начин.

Накрая бих отличил и нуждата от излизания към мрежата. Всички помним колко успешно Роджър Федерер използваше този прийом в двубоите си срещу сърбина, когато вече не издържаше на битката от дъното на корта. Циципас притежава достатъчно мощен сервис и форхенд, с чиято помощ да постави фаворита в неудобно положение, и оттам да приключи точката с отличните си волета.

Коефициенти и очаквания

Джокович е бил в подобна позиция твърде много пъти и това е любимият му корт. 35-годишният тенисист иска да вземе своя реванш, след като беше отстранен от участие през миналата година и освен това може да изравни Рафаел Надал на върха по брой титли от Големия Шлем. Шампионът от Монте Карло пък никога не е печелил подобен трофей и се намира в крайно негативна серия срещу утрешния си съперник, така че очаквам психологическото предимство да бъде изцяло на страната на Ноле и той да вдигне купата от Откритото първенство на Австралия.

Букмейкърите също споделят тезата ми и фаворизират Джокера, като му дават сериозно предимство, определяйки ставка от 1.25 за негов успех, докато шансовете за победа на Циципас се котират на 4.00. Трябва обаче да ни е ясно как тези предвиждания далеч невинаги се оказват верни, като за нас остава надеждата да наблюдаваме един оспорван и висококачествен финален сблъсък. Вие пък отново ще можете да наблюдавате мача на традиционните линкове в Tennis.bg!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Новак Джокович срещу Стефанос Циципас - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | Аустрелиън Оупън 2023 | истории и анализи | новак джокович | превюта | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook