,,Новак успя да сподели с мен по-голямата част от себе си" - Борис Бекер

от в 02:44 на 22.07.2019
В
В интервю шесткратният победител на турнирите от Големия Шлем Борис Бекер коментира треньорството в тениса. Германецът работеше с Новак Джокович от 2013 до 2016 г. и заедно двамата постигаха невероятни резултати. Това беше истинското треньорско преживяване за Бекер, но в миналото той вече беше изживял нещо подобно.

,,В края на кариерата си аз поех отговорността за германската федерация на най-добрите юноши в продължение на пет години, но все още някак играех и се грижех за тях. В Германия ми казаха, че мога да го направя, но го правих и когато не бях в държавата, а след това започнах работата си като коментатор и анализатор, понякога говоря като треньор."

Говорейки за Джокович, Борис сподели: ,,Бих казал, че тактически той направи това погрешно. Очевидно бях изненадан, когато Новак ми се обади, той загуби първата позиция от Надал в Китай и после по телефона бързо каза: Искаш ли да ме тренираш? И аз казах: Защо? Номер две в света си, нещата вървят добре. Срещнахме се в Монако няколко седмици след това, много дискусии. Казах му моята гледна точка за неговата игра, говоря от сърце, той ме помоли да дойда, той хареса това, което казах, и стана много успешно партньорство."

,,Но винаги зависи от играча, ако го разреши. Понякога тези млади суперзвезди имат много пари в банката, затова и не искат да слушат истината. Така че аз наистина го поздравих за това, че ми позволи да кажа това, което трябваше да кажа, а след това и че го изслуша, защото той нямнапе нужда да го прави, той вече беше завършен играч, тогава, разбира се, спечели шест Големи Шлема и беше добре за мен и за него.

Но всичко започна с него. Като треньор, вие сте толкова добър, колкото играчът, когото тренирате. В отбор казват, че ако загубите, това е заради треньора. Това не е съвсем вярно, но е същото и с тениса. Те са международни атлети, тренирате един играч, но ако не искате да го направите, можете да промените това.

Това е много чувствителна, почти интимна връзка с този играч, защото трябва да знаете всичко за него. Как спи, как яде, как се чувства, всичко е важно, защото той пренася това на тенис корта. Ако има натиск, ако е разстроен, ако е щастлив. Новак успя да сподели с мен по-голямата част от себе си", завърши немецът.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
,,Новак успя да сподели с мен по-голямата част от себе си" - Борис Бекер В

Коментари





Следвайте ни в Facebook