Новата първа ракета на САЩ: Пол спря устрема на Музети в луд втори сет и е шампион в Куинс!

от в 17:59 на 23.06.2024
Калоян Соколов

Томи Пол е новият шампион на ATP 500 надпреварата в Куинс. Световният номер 13 се поздрави с дебютната си титла на трева и общо трета в ATP Тура, което го превръща в първия американец от 13 години насам, който печели трофея от този турнир, а самият той от утре ще бъде първа ракета на САЩ. Петият поставен беше пробит, сервирайки за титлата срещу Лоренцо Музети и дори трябваше да спасява сетбол, но в крайна сметка оцеля и се наложи в два сета - 6:1 7:6(8) за час и 38 минути игрово време. Всичко това ще позволи на Пол да запише рекордно класиране в световната ранглиста и също така да намери място сред първите 11 в годишната ранглиста, доближавайки се само на 50 точки от Григор Димитров.

Началото беше мечтано за американеца, който проби още в първия сервис гейм на Музети, а впоследствие спаси брейкбол, за да се откъсне напред с 3:0. Италианецът изобщо не играеше слаб тенис, но на моменти беше прекалено пасивен и Пол имаше контрол над почти всяко едно разиграване. 22-годишният играч спечели следващото си подаване, за да намали пасива си до 1:3, но по-високоранкираният тенисист продължаваше да взема топката много рано и хващаше екстремни ъгли с ударите си, което го извде до нова серия от 3 поредни взети гейма и успех в откриващия сет.

Световният номер 30 стабилизира значително изявите си от линията за начален удар във втората част и вече го виждахме да варира много по-често в отиграванията си, като неговият слайс затрудняваше сериозно съперника му. Всичико това позволи на Музети да има аванс в резултата до 3:2, но Пол неизменно го догоноваше в резултата и изчака спад от страна на дебютанта във финали на тревни кортове, за да си осигури шанс да затвори мача на собствено подаване при 5:3 гейма.

Тогава 13-ият в света се поддаде на напрежението и стартира с двойна грешка, а това окрили страшно много Музети, който пласира 3 последователни ретур уинъра и на практика изигра перфектния гейм на ретур, за да върне пробива и много скоро дори водеше в геймовете за 6:5.

Американецът бързо се окопити и доведе нещата до тайбрек, само че младокът вече играеше съвсем различен тенис и не се колебаеше да натиска спусъка във всеки един възможен момент, което му позволи да направи мини брейк още във втората точка и смяната на полетата дойде при 4:2 в полза на по-нискоранкирания играч. Музети обаче оплете сериозно конците с къса топка изпълнена в напълно неподходящ момент и много скоро беше изправен пред мачбол, а Пол може и да се нуждаеше от още 2 такива, но в крайна сметка заслужено грабна трофея в британската столица, въпреки че статистиката сочеше, че италианецът има 24 уинъра срещу 14 непредизвикани грешки, докато новият шампион се отчете със 17 завършващи удари и 14 непредизвикани неточнист.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Новата първа ракета на САЩ: Пол спря устрема на Музети в луд втори сет и е шампион в Куинс! Калоян Соколов
Теми:  
atp | куинс | Обзори | томи пол

Коментари





Следвайте ни в Facebook