Новата Серина е тук: 22-годишната Паркс шокира световната номер пет и грабна трофея в Лион!

от в 18:55 на 05.02.2023
Мартин Петков

С оттеглянето от тениса на Серина Уилямс и предвид моментното състояние на сестра ѝ Винъс, то не е трудно да стигнем до заключението, че тенис ерата на двете американки се намира в своя край, като Кори Гоф неизменно бива сочена за тяхна заместничка. В хода на миналия сезон обаче на сцената в WTA Тура изгря друго име, това на 22-годишната Алиша Паркс, която със стила си на корта, основно градящ се върху сервиса ѝ и мощта в ударите, досущ наподобявящо на някогашните водачки в световната ранглиста, несъмнено изглежда като една от американките, готови да се нагърбят с това да поемат щафетата от легендарните си сънароднички.

Световната номер 79 се изкачи с над 120 места в класацията на WTA за отминалите 12 месеца и беше в ролята на топ поставена в квалификациите на Аустрелиън Оупън, но тя разочарова и не намери място в основната схема на състезанието. Паркс обаче с последвалите си изяви на корта побърза да докаже, че отпадането ѝ в Мелбърн е плод на случайност и през настоящата седмица на WTA 250 надпреварата в Лион постигна редица страхотни победи, които я изведоха до дебютен финал от подобен калибър в кариерата ѝ.

Изпитанието в него за американката далеч не беше лесно, след като тя трябваше да се изправи срещу топ поставената и пета ракета на света Каролин Гарсия, която беше устремена към това да вдигне отличието в родината си, ала Паркс за пореден път попадна под светлините на прожекторите с високата си успеваемост на начален удар и своите 15 аса, за да триумфира с титлата след малко над два часа на корта - 7:6(7) 7:5. По този начин световната номер 79, която не инкасира нито един пробив в хода на срещата, завоюва дебютния си трофей на ниво WTA и през утрешния ден ще подобри рекордното си класиране в класацията.

Още в самото начало на двубоя Алиша беше напът да разочарова зрителите по трибуните, след като достигна брейкбол, но французойката остана хладнокръвна, отразявайки опасността, при което сервиращите изцяло установиха контрол над случващото се на корта и без наличието на други интригуващи моменти, ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. В него началният удар продължи да е водещата сила във френския град, като всяка от двете тенисистки беше на много високо равнище и достигна сетбол, но въпреки сериозната подкрепа за местната любимка, то Паркс остана по-солидна в играта на ретур и отмъкна откриващия сет.

С настъпването на втората част Гарсия напълно изчисти представянето си от неточности, като всячески притискаше по-младата си съперничка, но вездесъщият сервис, на който разчита световната номер 79, влизаше в употреба в ключовите ситуации и тя спаси цели пет брейкбола. Същевременно шампионката от WTA Финалите поддържаше завидна стабилност в собствените си подавания и по всичко личеше, че ще станем свидетели на нов тайбрек, ала тогава в заключителния 12-и гейм Паркс напомни досущ на Серина Уилямс с отиграванията си и посредством серия от печеливши удари подпечата триумфа си с титлата в Лион.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Новата Серина е тук: 22-годишната Паркс шокира световната номер пет и грабна трофея в Лион! Мартин Петков
Теми:  
wta | каролин гарсия | лион

Коментари





Следвайте ни в Facebook