Нови двама от топ 10 са аут в Шанхай: Пореден провал на Циципас и възраждане за Шварцман

от в 20:05 на 09.10.2023
Калоян Соколов

Мастърс надпреварата в Шанхай започна със сериозен брой изненади, като домакините трябваше да се разделят още до третия кръг със защитаващия шампион Даниил Медведев, Холгер Руне, както и с финалиста - Александър Зверев. Днес пък станахме свидетели на още две много сериозни изненади в китайския мегаполис, след като Тейлър Фриц и Стефанос Циципас се присъединиха към отстранените топ 10 играчи.

Диего Шварцман се погрижи за отстраняването на първата ракета на САЩ, надделявайки в близо 3-часова драма - 4:6 6:3 7:6(5). Аржентинецът се намира в една от най-ниските точка от своята кариера и за пръв път от миналия юни спечели трети мач подред. Шварцман се включи в турнира с помощта на "уайлд кард", а световният номер 131 доказа, че все още далеч не е забравил да играе тенис на най-високо ниво и ни припомни защо неотдавна се намираше сред първите 10 на света.

Стартът беше мечтан за южноамериканеца, който не можеше да сбърка нито една топка и бързо взе аванс от 4:0 гейма. Фриц пък изобщо не можеше да улучи корта и показваше множество негативни емоции, което позволи на по-нискоранкирания състезател да спечели скоропостижно откриващия сет.

Постепенно световният номер осем намери своите удари и започна да ниже множество завършващи удари, докато Шварцман загуби първоначалния си устрем и допускаше множество неточности в завършващата фаза на играта. Всичко това позволи на бившия шампион в Индиън Уелс да изравни сетовете и дори сервираше за победата при 5:3 в решителната част, но допусна рибрейк на нула и психологическото предимство премина трайно на страната на аржентинеца, който го поведе с 4:0 точки в тайбрека и се поздрави със заслужен успех, а в следващата фаза го очаква двубой с чилиеца Николас Джари.

Уго Юмбер осъществи другата голяма изненада в днешния ден и продължи да сгъстява тъмните облаци около главата на Стефанос Циципас. Французинът надви четвъртия поставен с крайното 6:4 3:6 7:5 и си осигури 1/8-финален мач с американеца Джей Джей Уулф. Така Юмбер вече има 3 успеха в общо 4 срещи с гърка и цели девет победи срещу 9 загуби в сблъсъците си с топ 10 играчи. 

Циципас в пореден турнир изглеждаше като много бледа своя сянка и грешеше множество топки от центъра на корта, което бързо го постави в догонваща позиция. Бившият 1/2-финалист се мобилизира и съумя да изравни сетовете, а в решителната част навакса пробив изоставане, само че се пропука точно преди наглед неизбежния тайбрек и за пета поредна надпревара не можа да запише последователни победи.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Нови двама от топ 10 са аут в Шанхай: Пореден провал на Циципас и възраждане за Шварцман Калоян Соколов
Теми:  
atp | диего шварцман | Обзори | стефанос циципас | тейлър фриц | уго юмбер | шанхай

Коментари





Следвайте ни в Facebook