Нови правила относно тестването за коронавирус на Ролан Гарос

от в 09:19 на 29.09.2020
Петър Колев

От L'Equipe потвърдиха, че на Ролан Гарос вече има нови правила относно тестването за коронавирус - те ще проверяват цялата медицинска история на играча или човека от екипа, който бива тестван, преди да вземат решение дали да го изключат от турнира. 

Тези промени обаче биват направени едва след като двама топ тенисисти бяха принудително отстранени от надпреварата: Фернандо Вердаско, който преди това вече е изкарал вируса, както и Дамир Джумхир, чийто треньор Петър Попович бе тестван положително, но той също казва, че вече е преминал през болестта.

И двамата тенисисти публично изкритикуваха надпреварата в Париж, организаторите на коята за разлика от други тенис турнири не се интересуват от медицинската история на играча, т.е. дали той вече не е изкарал вируса. Чак сега от Ролан Гарос обявяват, че извършват тази промяна, която е била обсъдена и одобрена от местните власти. 

"Регионалната агенция по здравеопазването сега ще приема наличието на антитела, ако е медицински документирано, че играчът е изкарал болестта в миналото," коментира анонимен представител на Френската тенис асоциация пред L'Equipe. "За съжаление, ние получихме това решение чак в петък вечерта."

В същия ден Вердаско обяви своето принудително оттегляне от турнира, казвайки: "Обясних историята си," като не му е било позволено да си направи още един тест. Той също споделя, че е бил тестван на няколко предишни събития и нито един от тестовете не е бил положителен.

Испанецът изрази своето недоволство от късната промяна в правилата, имайки предвид, че други играчи вече ще бъдат допуснати до участие в турнира, а организаторите "не предприемат действия за поправяне на тази грешка, а аз просто съм отстранен от схемата."

Поставеният под №1 Новак Джокович, както и Беноа Пер, Борна Чорич и Григор Димитров, са сред играчите, състезаващи се на Ролан Гарос, които в миналото са прекарали болестта. Напомняме, че французинът бе отстранен от US Open, а още петима играчи бяха дисквалифицирани от квалификациите на Откритото първенство на Франция.

Пер бе допуснат да се състезава на турнира в Хамбург през миналата седмица въпреки че два пъти е бил тестван положително. Той бе тестван отново и на Ролан Гарос, като този път тестът му бе отрицателен, като така му бе позволено да играе. Той спечели мача си от първи кръг срещу корееца Квон с резултат 7:5 6:4 6:4.

"Не ми беше лесно след ситуацията в Ню Йорк," споделя Пер след мача. "Бях в стаята си в продължение на 10 дни. После отидох в Рим, където не бях напълно подготвен. Не беше лесно срещу Яник (Синер, който победи Пер с 6:2 6:1). После отидох в Хамбург, където отново имах положителен тест и отново трябваше да си остана в стаята. Можех да я напускам само за да тренирам и да играя тенис за един час. (Пер се отказа по време на мача си срещу Каспър Рууд при резултат 6:4 2:0)"

"Единственото нещо, което исках, е да се прибера вкъщи, но не можех, защото трябваше да дойда тук, за да бъда тестван. В момента съм изключително уморен физически и изтощен психически."

Пер дори разказва в детайл историята на тестовете си: "Два пъти положителен в Ню Йорк, после шест пъти отрицателен отново там. После отрицателен в Париж. След това три пъти отрицателен в Рим. Пристигнах в Хамбург, първият и вторият път бяха положителни, третият отрицателен. И накрая един отрицателен тук, в Париж."

Дали французинът вярва в коректността на тестовете?

"Тези тестове вече изобщо не ме интересуват. Единственото нещо, което знам, е че понякога са положителни, понякога са отрицателни. Ако съм положителен, си отивам вкъщи. Ще бъда щастлив да се прибера вкъщи за малко."

"Честно казано в момента важността на теста не е нещото, за което си мисля. Мисля си, че ако можеш да играеш, трябва да играеш. Ако не можеш, прибираш се вкъщи, играеш с кучето си, прекарваш време със семейството си и по този начин ще бъдеш щастлив."


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нови правила относно тестването за коронавирус на Ролан Гарос Петър Колев
Теми:  
беноа пер | коронавирус | ролан гарос | фернандо вердаско

Коментари





Следвайте ни в Facebook